Sport nagy melegben - Mit igyunk?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Amikor melegben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes speciális sportitalokat inni?

Edzés előtt egy-két órával kisebb adagokban fogyasszon el fél liter folyadékot! Sport közben – szintén beosztva – óránként 0,8 l folyadék fogyasztása ajánlott, a legjobb 15-20 percenként másfél-két decilitert inni. A sportolás befejeztével a szervezet víztartalékait ismét fel kell tölteni a verejtékkel veszített vízveszteség függvényében.

Ha az edzés különösen megerőltető és nagy vízvesztéssel jár, illetve, ha valaki egyébként is az átlagosnál nagyobb mértékben izzad, akkor több folyadékot kell fogyasztania.

Szükség van speciális sportitalokra?

Fizikai megterhelés hatására nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Utóbbiak közé tartozik többek között a nátrium, a kálium, a kalcium, a magnézium és a klorid. A magas hőmérséklet és edzés megnövelik a szervezet elektrolitigényét. A verejtékkel nagy mennyiségben távozó nátrium kivételével a többi elektrolit megfelelő szintje kiegyensúlyozott táplálkozással fenntartható, és sem sportitalokra, sem ásványi anyag tablettákra nincs szükség a pótlásukhoz.

Ha valaki alkalmanként maximum egy órát sportol, kiválóan alkalmas a folyadékpótlásra a vezetékes víz vagy az ásványvíz. Több órás fizikai terhelés mellett azonban különösen fontos odafigyelni a nátrium pótlására is, ennek érdekében a fogyasztott víz nátrium-klorid tartalma literenként 0,4-1,2 g kell, hogy legyen. Nagyon megfelelő erre a célra, ha három az egyhez arányban vizet kever gyümölcslével, és literenként egy gramm konyhasót ad hozzá. A nátriumban szegény (hipotóniás) italok fogyasztása esetén fennáll a veszélye annak, hogy a vér nátriumszintje túl alacsony lesz, melynek következtében fejfájás, émelygés, izomgyengeség és zavarodottság lép fel, sőt a páciens akár kómába is eshet.

A sportitalok összetevői közt gyakran szerepel nátrium, kalcium és magnézium. Ezek nem ártalmasak a szervezetre, amennyiben nem fogyasztunk belőlük túl sokat, és káliumtartalmuk nem magasabb 225 mg/l-nél, kalciumtartalmuk 225 mg/l-nél, magnéziumtartalmuk 100 mg/liternél.

Az energiaitalok és a hígítatlan gyümölcslevek nem alkalmasak a sporttal veszített folyadék pótlására, ugyanis még több vizet vonnak el a szervezettől.

Izomgörcsök ellen ásványianyag-tabletta?

A sportolás közben fellépő izomgörcsök leggyakoribb oka a vízvesztés (dehidratáció), illetve az ionvesztés.

Aki hajlamos az izomgörcsökre, fogyasszon magnéziumban gazdag ásványvizet és élelmiszereket, ilyenek például a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonatermékek és a zabpehely. A halak és a tejtermékek ugyan kevesebb magnéziumot tartalmaznak, de a szervezetben jobban hasznosulnak, mivel a bennük lévő magnézium a vékonybélből jobban felszívódik, így szintén fontos magnéziumforrásnak tekinthetők.

Tovább Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

Tovább Hogyan sportoljunk a nyári melegben?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; netdoktor.at
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.