Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

A térdízületet tulajdonképpen a combcsont (femur) alsó és a sípcsont (tibia) felső vége (a csontok feji része) alkotja. Mégsem ilyen egyszerű a felépítése, hiszen, ha mindössze ebből a két ízületi felszínből állna, akkor egyetlen lépés megtételére sem lennénk képesek. Az ízület stabilitását és rendeltetésszerű működését különféle képletek biztosítják (pl. szalagok, meniscusok, ínak).

A térdízület szervezetünk leginkább igénybe vett ízülete. Naponta átlagosan 1500-szor hajlítjuk be és nyújtjuk ki lábunkat. Ezért alig akad olyan ember, aki ne tapasztalt volna már meg kisebb-nagyobb térdfájdalmat. A legapróbb sérülések is – ha újra és újra bekövetkeznek – komolyabb problémákhoz vezethetnek. Néha a fájdalom oka ártalmatlan és egy-két napon belül meg is szűnik. Gyakran azonban komolyabb probléma áll a háttérben, ami miatt feltétlenül orvoshoz kell fordulni, például, ha erős fájdalmat érez, vagy ha az érintett területen duzzanat, bőrpír jelentkezik, illetve ha térdfájdalma nem szűnik meg néhány napon belül, esetleg időről-időre visszatér, kiújul.

Érdemes tehát odafigyelnünk lábunk legfontosabb ízületére, hogy a lehető legtovább egészségesen és fájdalom nélkül működhessen.

Hogyan védheti meg térdízületét a sérülésektől?

A túlterhelés relatív fogalom, mégis saját tapasztalatból mindenki érzi, hol van az a határ, amit átlépve már a sérülések veszélye fenyeget. Igyekezzen elkerülni, hogy túlterhelje térdízületét!

Sokak fejében megfordulhat a gondolat, hogy vajon nem lenne-e jobb abbahagyni a sportot, ha térdfájdalmak gyötrik. Semmi esetre sem! A test rendszeres edzése számos okból fontos, a térdízület szempontjából is. Az edzetlen izmok ugyanis megrövidülnek, ami szintén fájdalmat okozhat. A combizmok gyengesége ráadásul kihatással van a gerincoszlopra, és hátfájást okozhat. A mozgáshiány a porckopás (artrózis) kockázatát is növeli. A térdeket akut sérülések esetén kell kímélni, akkor viszont szigorúan be kell tartani az orvos utasításait!

Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

Akinek egészséges és stabil a térdízülete, bármilyen sportágat választhat magának. Ha azonban Önnél már előfordultak térdproblémák, kerülje az olyan megerőltető sportokat, amelyek gyors tempó- és irányváltásokkal (síelés, futás) járnak. Ezek helyett célszerű inkább kerékpározást, úszást vagy a nordic walkingot választani. Tulajdonképpen a kocogás is megengedett, de csakis olyan talajon, ami nem kemény és nem egyenetlen. Ha volt már valamilyen térdsérülése, illetve ha további kérdése van, vagy bizonytalan, kérjen tanácsot ortopéd szakorvostól!

Gyakori térdproblémák

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; apotheken-umschau.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Térdfájás
A térdfájás gyakran jelentkező ízületi panasz. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig leggyakrabban porckopás következményeként jelentkezhet a térdfájdalom.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.