Ami sok sportoló életét megnehezíti -Térdfájdalom

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Mindenki, aki sportolt már életében, sőt azok is, akik nem, nagy valószínűséggel tapasztaltak már térdfájdalmat. Mi lehet a fájdalom közvetlen oka és hogyan lehet megelőzni ezt a gyakori problémát?

A térdízület az emberi szervezetben található legnagyobb ízület, amely három részből áll: a combcsont ízületéből, a lábszárcsont ízületéből és a térdkalácsból (patella).

A térdfájdalmat, amely elsősorban futás és lépcsőzés közben jelent problémát, a legtöbb sportoló jól ismeri, közülük is főként a futók, mivel a térdízület túlerőltetése, a hibás futótechnika, az egyenlőtlen terhelés, illetve a veleszületett rendellenességek leginkább náluk okozhatnak gondot.

Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan gyakori a térdfájdalom, tudnunk kell, hogy a térdízület testünk legnagyobb és legbonyolultabb felépítésű ízülete, mely a futó mozgás során az erőátvitel jelentős részéért felelős.

A térd felépítése és legveszélyeztetettebb pontjai

A térdízület előtt húzódik a combizom folytatását jelentő ín. A combizom segítségével tudjuk kinyújtani és megfeszíteni lábunkat, eközben a térdkalács elmozdul. Az ízületben lévő ízületi felszíneket üvegporc borítja. A sípcsont ízületi felszínén található két rostos porc (meniscusok). A térdízületet szalagok rögzítik, és ízületi tok borítja.

Ha a combizom túl gyenge, előfordulhat, hogy a patella dörzsöli a porcot, aminek következtében erős fájdalommal járó gyulladás alakulhat ki.

A térdízület stabilitását befolyásolja a boka- és a csípőízületek stabilitása is. Például ha a lábfejizmok túl gyengék, azt az elülső combizom igyekszik kompenzálni, emiatt viszont a térdízület nem működhet kifogástalanul, a porcfelszíneket és ínakat fokozott terhelés éri.

Abban az esetben is rendellenes terhelésnek van kitéve a térd, ha a csípőizmok túl gyengék.

A meniscusok sérülései szintén gyakoriak a futók és a futballisták körében. A hirtelen és gyakori irányváltások a meniscusok szakadásának veszélyét is magukban hordozhatják. A szalagok szakadása, például a keresztszalag-szakadás is tipikus térdsérülés, amely főként esés, ütközés következménye lehet.

Milyen mozdulatoknál jelentkezik a térdfájdalom?

A térdfájás elsősorban futás közben, főleg hegynek felfelé, illetve lépcsőzés során jelentkezik, a térd elülső részén, az ízület belsejében vagy a comb elülső részén. Ha komolyabb problémáról van szó, akkor már a járás is fájdalommal járhat, az érintett területen esetenként bőrpír és duzzanat is látható.

A térdfájdalom lehetséges okai

  • Túl gyenge lábfejizomzat
  • Helytelen futótechnika, ami erősen igénybe veszi a térdízületet
  • Gyenge csípőizmok
  • Egyoldalú terhelés
  • Megrövidült combizom
  • Túl intenzív edzés
  • A térd alaki eltérése (X-vagy O-láb)
  • A bokaízület befelé fordulása (pronáció)
  • A meniscus(ok) becsípődése, kopása
  • Szalagszakadás
  • Az ízületi porcok gyulladása
  • Túlsúly
  • Eleve nem megfelelő vagy „kitaposott” futócipő.

Diagnózis

Térdfájdalommal akkor is orvoshoz kell fordulni, ha járás közben nem jelentkezik a fájdalom. Az orvos megtapintja az érintett területet, szükség esetén röntgen, esetleg MR vizsgálatot végeztet.

Keresztszalag sérülések

Az elülső keresztszalag sérülések a leggyakoribb térdsérülések. Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül. Általában nagyobb energiájú sérülések vezetnek a szalagok szakadásához. A keresztszalagok szakadása focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérüléskor is bekövetkezhet. Keresztszalag sérülések

A térdfájás kezelése

A térdfájdalom jelentkezésekor abba kell hagyni az edzést. A fájdalmas területet jegelni kell, és a lábakat fekvő helyzetben magasra kell helyezni. Ha duzzanat alakul ki, orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha csak futás közben érez fájdalmat.

Térdfájdalom ellenére szabad-e folytatni az edzést?

Nem! Ha térdpanaszai vannak, nem tanácsos edzeni. Az akut fájdalom csillapítása mellett is szükség van az okok felderítésére. Hiszen a probléma visszatérhet, esetleg súlyosbodhat. A helyes diagnózis felállítása lehetővé teszi a betegség orvoslását, a hibák korrigálását. Térdfájdalom után az edzést 4-6 hétig szüneteltetni kell.

A gyulladással járó fájdalmas sérüléseket gyulladáscsökkentő kenőcsökkel kezelheti.

A térdsérülések és térdfájás megelőzése

  • Érdemes fizioterapeuta felügyelete mellett elkezdeni az edzést, hogy a lábfej, a csípő, a lábszár és a comb izmai kellően fejlettek legyenek a rendszeres és megfelelő intenzitású edzéshez. Ebben sokat segítenek a nyújtó-, egyensúlyfejlesztő-, stabilitást javító – és erősítő gyakorlatok.
  • Sérülés után az edzést lépésről lépésre kell újra felépíteni. Ne kezdjen el azonnal futni, eleinte váltakozva gyalogoljon és kocogjon! A későbbiekben is nagyon figyeljen oda a megfelelő futótechnikára!
  • Ha Ön túlsúlyos, akkor eleinte futás helyett inkább kerékpározzon, gyalogoljon vagy ússzon és folytasson egészséges személyre szabott diétát, így könnyen leadhatja a plusz kilókat, és később elkezdhet futni a térdsérülések veszélye nélkül.
  • Az említett sportok megoldást jelenthetnek mindazoknak, akik térdsérülésük után sem akarják abbahagyni a sportot, persze csak akkor, ha az nem okoz további fájdalmat.
  • Ha a térdproblémákat a térd alaki eltérése (X-vagy O-láb) okozza, akkor viseljen mindig speciális futócipőt!
  • Ha azt tapasztalja, hogy mindig egy bizonyos sport űzése során jön elő a térfájdalom, akkor váltson sportágat!
  • Ne fusson sem lépcsőn, sem emelkedőn!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: joggen-online.de)

Cikkajánló

Térdfájás
A térdfájás gyakran jelentkező ízületi panasz. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig leggyakrabban porckopás következményeként jelentkezhet a térdfájdalom.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.