Izomlazító technikák a hátfájás megelőzésére, enyhítésére

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Aki képes tudatosan ellazulni, jobban tudja irányítani saját testét, nagyobb eséllyel előzheti meg a hátfájást. Megtudhatja, hogyan sajátítsa el az izomlazító technikákat, melyek segítségével elejét veheti a fájdalomnak.

„Csak egyszerűen lazuljon el!” – sokszor halljuk másoktól a jó tanácsot, de mondani könnyebb, mint megtenni. Vannak azonban megfelelő módszerek, melyek segítségével elsajátítható az izomlazítás és a relaxáció készsége. Ezek egyike a Jacobson-féle progresszív izomlazítás. Ennek lényege, hogy minden fontos izomcsoportot egymás után megfeszítünk, majd ellazítunk. A módszer célja, hogy minél jobban képesek legyünk összpontosítani saját testünkre, és ezáltal ellazult, nyugodt, higgadt állapotba kerülni.

Egy másik ismert módszer az autogén tréning, amelynek során az alany pozitív gondolatokat ismételget magának. Közben testének egy adott részére gondol, és egyre jobban ellazítja azt. Néhányan oly mértékben képesek elsajátítani a technikát, hogy bizonyos mértékig képesek szabályozni izmaik működését és pulzusukat is. Az autogén tréningnek két szintje van. Eleinte az ellazultság állapotának megélését hivatott elérni, magasabb szinten viszont már olyan komoly problémák megoldása a cél, amellyel az illető élete során szembekerül. Ezek a gyakorlatok pszichoterápia kiegészítéseként is folytathatók.

Kockázatok és mellékhatások

A Jacobson-féle progresszív izomlazítás és az autogén tréning oldja a feszültséget, leépíti a stresszt, és enyhíti a feszültség és stressz következtében kialakuló hátfájást is. A progresszív izomlazítást ortopéd szakorvosok is ajánlják porckorongsérv műtét után lábadozó pácienseiknek.

A fájdalom szubjektív: pszichés hátfájás

A családi háttér is meghatározza, hogy milyen erősen reagál valaki a fájdalomra, például a hátfájásra. Néhányan nem tulajdonítanak különösebb figyelmet az ilyesminek, emiatt általában ritkábban panaszkodnak fájdalomra. Más családokban, ahol minden apró karcolást gondosan kezelnek, valaki mindig azt panaszolja, hogy fáj valamije. A fájdalom szubjektív: pszichés hátfájás

A Jacobson-féle progresszív izomlazításnak nem ismertek sem kockázatai, sem mellékhatásai. A gyakorlat elvégzése után azonban kissé kábának érezheti magát, ezért ne üljön a volán mögé a gyakorlat után!

Mivel az autogén tréningben fontos szerepet kap a képzelőerő, a személyiségi zavarral küzdő, illetve a súlyos pszichés betegségekben szenvedő emberek számára nem ajánlott ez a relaxációs módszer. Szintén ártalmas lehet az önszuggesztió és a belső világba való fordulás azok esetében, akik súlyos depresszióban vagy kóros félelmektől szenvednek. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a hátfájás felerősödik, mivel a test nincs hozzászokva az efféle gyakorlatokhoz. Kérjen tanácsot trénertől, hogyan oldhatná meg a felmerült problémát.

Nagyon fontos! Figyeljen arra, hogy a gyakorlatokat mindig pontosan végezze! Ne fejezze be hirtelen a gyakorlást, különben előfordulhat félelemérzet, és a hátának sem tesz jót a gyakorlat hirtelen megszakítása.

Tudományos vizsgálatokkal eddig csak részben támasztható alá a hatékonyságuk

Az autogén tréning bizonyos esetekben más terápiák kiegészítője lehet, mivel csökkenti a stresszt, és több vizsgálat is alátámasztja, hogy enyhíti a stressz indukálta hátfájást. Ám a vancouveri Brit-Kolumbiai Egyetemen folytatott 1994-es vizsgálatok alapján ezek a technikák nem hatékonyabbak más lazító gyakorlatoknál.

Nem állnak rendelkezésre olyan tudományos kutatási eredmények, amelyek igazolnák a progresszív izomlazítás hatékonyságát, illetve annak mértékét a krónikus hátfájás enyhítésében. Ráadásul a módszert általában nem önmagában alkalmazzák, hanem a kezelés részeként, ami még inkább megnehezíti a gyógyulásban való szerepének megítélését. Arra sincs elegendő tudományos bizonyíték, hogy a progresszív izomlazítás hatékonyabb-e más izomlazító technikáknál. Várandós nők esetében pedig nem bizonyult hatékonyabbnak a masszázsnál.

Hosszú távú eredmények

Aki tudja alkalmazni a lazító technikákat, az stresszhelyzetben higgadtabb tud maradni, és képes megakadályozni a szervezet különböző pontjain lévő izmainak akaratlan megfeszülését, ezzel megelőzve az abból adódó fájdalmat is. A helyes technika elsajátítása segíti a testünkben zajló folyamatok kifinomultabb észlelését, az izmok feszülésének gyors felismerését, és célzott feloldását, mielőtt kialakulna a fájdalom.

Ennek következtében a hátfájás gyakran ki sem alakul, vagy megszűnik. A progresszív izomlazítást célszerű hetente háromszor, az autogén tréninget minden nap gyakorolni. Ha úgy érzi, panaszai felerősödnek, vagy nem javulnak, ne folytassa a gyakorlatokat és forduljon orvoshoz!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Földi Gyula, gyógytornász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.