Mennyire hatásosak a recept nélkül kapható megfázás elleni készítmények?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Illóolajok, fürdők, növényi kivonatok. Megfázás esetén gyakran próbálkozunk ilyen és ehhez hasonló készítményekkel. De valóban segítik ezek a szerek a tünetek enyhítését? A Stiftung Warentest, német fogyasztóvédelmi alapítvány ennek járt utána.

A köhögés, a nátha, a rekedtség és a láz a hideg hónapokban gyakran okoznak kellemetlenségeket. Ebben az időszakban gyorsan terjednek a náthát okozó vírusok és számos más légúti betegség kórokozói. Ha az immunrendszer legyengül, a hideg és nedves időben a szervezet kevésbé képes ellenállni a kórokozók támadásának.

A vírusok okozta nátha tünetei fokozatosan alakulnak ki: eleinte kaparó torok, orrfolyás, majd köhögés. Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, gyengeség-, levertség- és betegségérzettel, magas lázzal.

Mivel a náthát vírusok okozzák, ez ellen az antibiotikumok nem hatásosak (az antibiotikumokat a bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák). A gyógyszerek nem siettetik az egyszerű nátha lefolyását, hanem a tünetek enyhítését szolgálják.

A gyógyszertárak és drogériák polcain számos termék található, amely az egyszerű megfázás, nátha tüneteit hivatott enyhíteni: illóolajok, megfázás tüneteit csillapító fürdőkészítmények, növényi kivonatok. Mikor alkalmazzuk ezeket és mikor ne? Melyik hatásos, melyik nem?

Fejfájás, végtagfájdalom, láz

A megfázással járó fej- és végtagfájdalom enyhítésében hatásosak az ibuprofen és a paracetamol hatóanyagú szerek, melyek egyben lázcsillapítóként is működnek. A paracetamol azonban megterheli a májat, ezért, ha májkárosodásban szenved, ne válassza ezeket a szereket!

Az ibuprofen a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartozik, súlyos máj- vagy veseműködési zavar, vérképzési zavarok, súlyos, krónikus gyulladásos bélbetegség, szívelégtelenség fennállása esetén ne alkalmazza ezeket! Nem alkalmazható továbbá gyomor- és nyombélfekély esetén, véralvadásgátló kezelés alatt állóknál, a terhesség harmadik trimeszterében és a szoptatás alatt. Nem alkalmazható egyes neurológiai betegségek és SLE fennállása esetén sem.

Hatásosak-e a kombinált készítmények?

A Stiftung Warentest arra a megállapításra jutott, hogy a fej- és végtagfájdalom, az orrfolyás és a köhögés tüneteinek együttes enyhítését szolgáló kombinált készítmények sokkal kevésbé hatékonyak, mint az egyes tünetek enyhítésére szolgáló szerek. Szakértők azt javasolják, hogy lázcsillapításra alkalmazzanak láz- és fájdalomcsillapítót, az orrdugulás megszüntetésére orrspray-t, a köhögés ellen szopogató tablettát.

A teszt során kiderült, hogy a kombinált készítményeknek számos nem kívánt mellékhatása van és gyerekek nem alkalmazhatják ezeket.

Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?

Ősz végén, télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott a védőoltást beadatni. Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?

Miben segítenek az illóolajok, megfázás elleni fürdők?

A növényi illóolajok fokozzák az orrüreg- és a hörgők nyálkahártyáján lévő csillók mozgását, megkönnyítik a légzést, és hozzájárulnak a váladék gyors távozásához. (Vigyázat! A forró gőz belélegzése káros!) Nátha és köhögés esetén megkönnyítik a légzést. Érzékeny egyéneknél allergiás reakciót: a bőr kivörösödését, viszketést válthatnak ki. Ha a tünetek egy napnál tovább fennállnak, forduljon orvoshoz!

A kámfortartalmú illóolajok sose kerülhetnek gyerekek közelébe! Nem megfelelő alkalmazás mellett görcsöket, súlyos idegkárosodást okozhatnak, kómához vezethetnek.

A kámfor-, eukaliptusz- és borsmentatartalmú illóolajok nem alkalmazhatók csecsemőknél és két év alatti gyerekeknél, mert légzészavart és életveszélyes légzésleállást okozhatnak.

A forró fürdőbe csöppentett illóolajok gyorsan szabaddá teszik a légutakat, serkentik a csillók mozgását, ezáltal megkönnyítik a légzést. A fürdővízben eloszlatott illóolaj is ugyanúgy kiválthat allergiás reakciót, mint a párologtató vízbe csöppentett. Egy napnál tovább fennálló allergiás tünetek esetén forduljon orvoshoz! Csecsemőket és két év alatti gyerekeket tilos illóolajos fürdővízben fürdetni, mert a gége, a gégefő és a légutak bénulását, életveszélyes légzésleállást okozhat.

Igyunk-e teát?

A hársfatea izzasztó hatású. A fűzfakéreg és a réti legyezőfű szalicilsavat tartalmaz, ami fájdalomcsillapító, de tea formájában kevésbé hatékony, gyerekeknek tilos a fogyasztásuk! A bodzabogyóból készült tea izzasztó és nyákoldó hatású. Nem áll rendelkezésre elegendő tudományos kutatási eredmény a teák terápiás hatékonyságáról, annyi azonban bizonyos, hogy a folyadékbevitel tea formájában is jó hatással van a szervezetre.

Immunerősítő készítmények: megfelelnek az elvárásoknak?

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) a nyálkahártyákat ellenállóbbá teszi a kórokozókkal szemben, azáltal, hogy serkenti az immunrendszer működését. Különféle tanulmányok azt igazolják, hogy a kasvirág hatóanyagai akkor hatékonyak, ha a kórokozók az immunrendszert még nem túlzottan gyengítették le, ezért az első tünetek jelentkezésekor meg kell kezdeni alkalmazását, ez esetben gyorsítja a gyógyulást, enyhíti a panaszokat. Megelőző céllal nem érdemes Echinacea-kivonatot alkalmazni, mivel ilyen jellegű hatása nem bizonyított.

Mellékhatásaként jelentkezhetnek allergiás reakciók, bőrpír, viszketés. Gyerekeknél ne alkalmazzuk, mert bőrkiütéseket okozhat! Allergiás tünetek jelentkezése esetén forduljon orvoshoz!

Növényi kivonatok

A kerti sarkantyúka és a torma mustárolajat tartalmaz, ami segíti a légutak átjárhatóvá tételét. Nem áll rendelkezésre elegendő adat, hogy terápiás hatékonyságát biztonsággal kijelenthessük.

A keleti életfa illóolaja izzasztó és vízhajtó hatású.

A legtöbb ilyen szerrel nem árt óvatosnak lenni, mivel mellékhatásként gyomor-bélrendszeri panaszokat, allergiás reakciókat, viszketést, bőrpírt, kiütést okozhatnak, és nem ismert, hogyan hatnak a gyerekek fejlődő immunrendszerére, ezért hat éven aluli gyerekeknél nem alkalmazhatók.

(WEBBeteg – B. M., Forás: stern.de, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.