Hogyan kerüljük el az edzés közbeni sérüléseket? - 10 tanács

szerző: Fortin László, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy sportoló életében talán a legnehezebb az, ha megsérül, és ezért nem tud dolgozni. Aki pedig most kezdi el a testmozgást, annak egyből az elején kedvét is szegheti egy sérülés. Pedig sokszor megelőzhető lenne. De hogyan?

Menjünk el egy rutinellenőrzésre!

Vizsgáltassuk meg magunkat orvosunkkal, mielőtt belekezdenénk egy komoly edzésprogramba! Minden új mozgásfajta megterhelheti testünket. Ha van valamilyen rendellenesség szívünkkel, vagy más egészségi problémánk, akkor érdemes szakorvos tanácsát kérni, és ennek figyelembe vételével változtatni az edzésterven. Orvosunk képes meghatározni korlátainkat, és javaslatot adhat, mennyit és hogyan mozogjunk.

Folyamatosan növeljük az időt, és az intenzitást!

Amikor valaki elkezd egy edzésprogramot, eleinte sokszor hatalmas lelkesedéssel indul, és túl hamar igen kemény gyakorlatokat végez el. Először kezdjünk mérsékelt tempójú körülbelül 20 perces edzéssel heti 3-szor, és fokozatosan erre építkezzünk!

Keressünk fel egy személyi edzőt!

Ha nem tudjuk mivel, hol és hogyan kezdjük el az edzést, akkor mindenféleképpen érdemes egy tréner segítségét kérni, aki segíteni fog, hogy biztonságosan el tudjuk kezdeni a kondicionálást. Ha úgy döntünk, hogy meg akarjuk tanulni a gyakorlatokat, és utána egyedül szeretnénk azokat végezni, akkor egy személyi edző bizonyára abban is segítségünkre lesz. Lehet, hogy csak egy-két kezdeti megbeszélésre van szükségünk.

Melegítsünk be edzés előtt!

A megfelelő, és fokozatos bemelegítés jelentős mértékben csökkenti a sérülések esélyét. Ez állhat sétából, kocogásból, vagy csak a szokásos gyakorlatokból, amit az átlagostól sokkal lassabban, és kevésbé intenzíven végzünk el.

Ne edzünk üres gyomorral!

Ahogy nem mozgunk egyből egy nagy lakoma után, úgy arra is figyelnünk kell, hogy juttassuk elég tápanyaghoz szervezetünket edzés előtt! Együnk edzés előtt két órával, hogy legyen kellő energiánk!

Igyunk edzés előtt!

A dehidratáció meg tudja ölni a teljesítményt, és sérülékenyebbé is tesz, tehát figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre! Próbáljunk meg fél liter vizet meginni az edzést megelőző két órában, mozgás közben pedig pótoljuk az izzadás miatt elveszített vizet!

Hallgassunk a testünkre!

Ha éles fájdalmat, gyengeséget, szédülést tapasztalunk, fordítsunk rá kellő figyelmet! Ezekkel jelzi a test, hogy valami nincs rendben, ilyenkor le kell állni! Ha könnyedén túllépünk egy éles fájdalmon, az egyenes út lehet egy súlyos sérülés felé. Ha nem érezzük jól magunkat, akkor pihennünk kell addig, amíg jobban leszünk!

Hagyjunk időt a pihenésre és a rehabilitációra!

Az elegendő alvás mellett fontos, hogy tartsunk pihenőnapokat! A hosszú időn át tartó túlterhelés túledzettség szindrómához vezethet, és csökkentheti a szervezet ellenálló képességét is.

Edzünk változatosan!

Amellett, hogy segít elűzni az unalmat, a változatos, sokféle mozdulatot tartalmazó edzésterv segít abban is, hogy testünket teljesen átmozgassuk, és hogy elkerüljük a különböző izomcsoportok túlterhelését.

Öltözzünk az adott sportnak megfelelően!

Ha szükség van rá, használjunk biztonsági kiegészítőket! De egyébként is fontos, hogy az adott sportnak megfelelő lábbelit viseljünk, olyan ruhát, ami segít elvezetni az izzadtságot, és amiben kényelmesen tudunk mozogni. Ha hidegben edzünk, akkor figyelnünk kell a réteges öltözködésre!

WEBBeteg – Fortin László, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.