Tiszeker Ágnes: eddig minden lelet negatív

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Londonban versenyző 33 paralimpiai sportoló mindegyike átesett már a szükséges doppingvizsgálaton, a héten lezárulnak a magyarországi ellenőrzések, egy sportolótól kétszer vettünk mintát - tudtuk meg Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjétől. A versenyzőknél eddig minden lelet negatív volt, ez mindenképpen pozitív hír.

Az olimpikonokra és a paralimpikonokra ugyanazok az előírások vonatkoznak, a nemzetközi szervezet, a WADA lényegében nem tesz különbséget közöttük, ezért mi sem, a tiltólista is megegyezik az olimpikonokéval.

Néhány technikai, szervezési módosításra azért szükség volt - mondja a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes. Látás- és mozgássérült, valamint értelmileg sérült sportolók esetében technikailag nem lehet ugyanúgy elvégezni a vizsgálatot, mint az olimpikonoknál. A kerekes székes sportolóknál bent lehet egy segítő, aki nem láthatja magát az ellenőrzést, de segíthet az előkészületeknél. Az értelmi fogyatékkal élő sportolók esetében ragaszkodnak a kísérők jelenlétéhez, általában a szülők mennek be a versenyzőkkel.

Tiszeker ÁgnesA legtöbb esetben vizeletmintát kérünk, vérvételre ritkábban kerül sor a paralimpikonoknál. Amennyiben amputált mindkét karja a sportolónak, a láb egyik vénájából veszünk vért.

A vizeletből egyébként a legtöbb anyag kimutatható, könnyebb kezelni, mint a vért.

Tiszeker Ágnes kiemelte, hogy példamutató a paralimpikonok hozzáállása, mindenki eljött a doppingellenes továbbképzésre, megírta a tesztet, pontos holléti információkkal látta el az ellenőröket. Mindenki nagyon komolyan veszi ezt a kérdést, felhívtak minket a paralimpikonok, ha változott az edzésprogramjuk, de arra is volt már példa, hogy az irodánk közelében lakó sportoló bejött hozzánk és személyesen jelezte, ha módosult az előre leadott időrendje.

Kimutatható 240 tiltott szer
Jelenleg több száz szer szerepel a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA tiltólistáján. A londoni olimpia helyszínén található doppingvizsgálati laboratóriumban működő folyadékkromatográfok és tömegspektrométerek naponta 400 mintát elemeznek, és 240 tiltott szert képesek kimutatni.

Tiszeker Ágnestől megtudtuk azt is, hogy a londoni olimpiára 12 munkatárs ment ki a MACS-tól, a paralimpiára ennél kevesebb magyar doppingellenőr utazik, összesen négy. A csoport vezetője nem utazik Londonba, itthonról koordinálja kollégáit.

Az olimpián naponta 400 doppingvizsgálatot végzetek, ehhez egy csúcsmodern laboratórium állt készenlétben, ahol 48, de akár 24 órán belül elkészült az eredmény. A MACS vezetője rácsodálkozott a kinti fejlett labortechnikára, azt azonban megjegyezte, hogy az elméleti tudásra szert tett önkéntesek nem minden esetben voltak gyakorlatiasak, ez sok esetben lelassította a munkát, hosszabbak voltak az ellenőrzések.

Doppingérzékeny sportág
A kiemelkedő eredmények elérésére esélyes sportolókat, a doppingra érzékenyebb sportágak képviselőit az olimpikonokhoz hasonlóan többször ellenőrizhetik, mint a többieket. A paralimpiai sportágak közül az erőemelés számít dopping szempontjából veszélyesnek, ezért ennek a sportágnak a versenyzői számíthatnak a legtöbb ellenőrzésre Londonban. A 2008-as pekingi játékokon három külföldi erőemelő akadt fenn a vizsgálaton.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró, MTI, MPB)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.