Nem a tünetek kerülnek előtérbe, a sérülés okait szüntetik meg

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az Amerikai Egyesült Államok olimpiai csapatánál, valamint a Pittsburgh Steelers játékosainál és Forma 1-es pilótáknál is alkalmazzák azt a diagnosztikai és terápiás készüléket, amelynek hatására kiegyensúlyozottan működik a mozgásszervi rendszer, ezáltal nő a fizikai és mentális teljesítmény. Hazánkban még újdonságnak számít a berendezés, a cél, hogy minél több élsportolónál alkalmazzák.

A sportsérüléseknél csökkennek a funkciók, nagyfokú fájdalom jelentkezik, ezek pedig a teljesítményre is hatással vannak. Fontos, hogy pontos, gyors és fájdalommentes kezelést kapjanak az élsportolók. Egyre komplexebb terápiára van szükség ahhoz, hogy az egyik legfontosabb faktort, az időt is kiszolgáljuk – mondja Seregély Judit, az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornásza, aki úgy véli: minél célzottabb és pontosabb a diagnosztika, annál hatékonyabb a terápia.

Olyan sérüléseknél, mint a tenisz- és golfkönyök, az izomhúzódások, ízületi instabilitás, ízületi és egyéb lágyrészek okozta funkcionális mozgáspálya beszűkülése, vagy az izmok eredési és tapadási pontjainak fájdalma, kiválóan alkalmazható egy, a hazánkban még különlegességnek számító diagnosztikai és terápiás készülék, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztettek ki.

Kettő az egyben

Az Európában Spineliner néven forgalmazott készülék a mérést egy számítógéppel összekötve, oszlopdiagramm megjelenítésével rögzíti. Így a pontos diagnózist követően azonnali es ellenőrzött terápiát végezhetünk – magyarázza a gyógytornász. A kezelés fizikai hátterében egy mechanikus rendszerben lévő, nagy amplitúdójú rezgés áll.

Előnye, hogy még teljesebb diagnosztikai képet kap a kezelő az adott terápia előtt, valamint azt követően ismét ellenőrizheti az adott területen végzett terápia eredményét.

A készülék olyan elváltozások kezelésére szolgál, ahol az ízületek mozgathatóságát kívánják javítani, a nem teljes ficamot lehet vele csökkenteni, illetve a mechanikai receptorok ingerlésével megfelelő funkcionális javulást lehet elérni, valamint a Trigger-pont, a fajdalom kisugárzási pontok terápiájára is használható. Nem a tüneteket helyezzük előtérbe, hanem a sérülés okait szüntetjük meg, tehát oki terápiát végzünk – magyarázza a gyógytornász.

Alkalmazási területek

Elemzési lehetőségek - Gerincszelvények rugalmasságának vizsgálata, izomgörcs, gerincszelvények szöveti állapota.

Terápiás lehetőségek - Ízületek mobilizálása, kiropraktikai gerinckorrekció, csigolyák közötti porckorongterápia, Mechanoreceptor (tapintás) ingerlése, Trigger-pont terápia.

Fájdalommentes kezelés

Trigger pont kezelés közbenNem csak élsportolóknál alkalmazható a készülék, hanem mindazoknál, akik sportolás közben lesérülnek. Seregély Judit hangsúlyozza: a készülék nem képviseli a „mindenre jó” kategóriát. Hitelessége és korszerűsége is éppen ebben áll. Természetesen a terápia előtt mérlegelni és konzultálni kell a sportorvossal, a kezelőorvossal, aki egyértelműen kizárja az ellenjavallat lehetőségét.

Mind a diagnosztika, mind a terápia fájdalommentes. Az elemzés és a terápia alapvetően igen rövid időt vesz igénybe. A diagnosztika 1-2 perc, a kezelés ideje a sérülés időbeni megjelenésétől, súlyosságától, kiterjedésének mértékétől is függ.

Jelenleg a készülék a Budai Egészségközpontban (Országos Gerincgyógyászati Központ) található, a nemzetközileg is elismert dr. Varga Péter Pál igazgató jóvoltából került hazánkba a berendezés. Az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban több ezer készüléket használnak az egészségügyben.

Juhász Rolandnál is alkalmazták

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, a belga RSC Anderlecht játékosa nyár elején szerzett egy komolyabb sérülést, „beszakadt a vádlija”. Az Achilles-ín a lábszárhajlító izmot rögzíti a sarokcsonthoz. Ennek az ínszalagnak a szakadása igen hamar bekövetkezik, robbanásszerű a fájdalom kialakulása. Seregély Judit gyógytornász elmondta, hogy az Achilles-ín szakadása már traumatológiai esetnek számít.

Juhász Rolandnál az ischiocruralis izomzatban lévő eredési és tapadási pontok terápiáját, valamint a Trigger-pont terápiát alkalmazták. A focista igen feszes izomzattal rendelkezik, ezért is történhetett nála ilyen sérülés. Számára az a legfontosabb, hogy szinte dupla olyan mennyiségű streching gyakorlatot végezzen, mint a többi sportoló. Az előkészített, bemelegített izomzatnál kisebb a lehetőség az ilyen mértékű sérülésre, kivéve erős behatásnál – tette hozzá a szakember.

(WEBBeteg.hu - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.