Ne adja fel az edzést! - Tippek a kitartáshoz

szerző: Vasas Ferenc, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az edzést elkezdeni könnyű, az igazi nehézség kitartani és nem feladni. Aki véghezviszi, amit eltervezett, joggal lehet büszke magára! Segítünk, hogy végig megőrizze elszántságát és valóban örömét lelje a mozgásban.

1. Az edzés elkezdése/újrakezdése előtt vizsgáltassa meg magát sportorvossal. Egy alapos felmérés megmutatja, hogy melyik sport a megfelelő az Ön számára és milyen erősen szabad terhelnie magát.

2. Ne eddzen meggondolatlanul!: Aki hirtelen ötlettől vezérelve őrült tempóban futni kezd vagy konditeremben erőlködik, sokszor kudarc éri és könnyen lehet, hogy többet árt a testének, mint amennyit használ. A tapasztalt edzők is fokozatosan építették fel edzettségi állapotukat.

3. Reális célokat tűzzön ki! Ezek a célok legyenek pont olyan könnyűek, amennyire kell, és olyan konkrétak, amennyire csak lehetséges. Aki egyből magasra teszi a lécet, hamarabb kudarcot vall. Egy kis kihívást azonban vállaljon be, különben hiányzik az ösztönzés.

4. Keressen magának egy sporttárscsapatot! Másokkal együtt nagyobb móka a sport. És ha alkalmanként fogytán a kedve a sporthoz, a csapattársak ösztönzése segíthet hozzákezdeni.

5. Kezdetben hetente 2-3 alkalommal eddzen 30-60 percig, laza tempóban, hogy elérjen egy alapkondíciót. Eddzen inkább hosszabb ideig és visszafogottan, semmint rövid ideig és intenzíven.

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai
Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

6. Vásároljon megfelelő öltözéket! Esőben és hóban is kiválóan lehet sportolni, ha a dzseki és nadrág nem ereszti át a vizet, de az izzadságot engedi elpárologni. A futáshoz nélkülözhetetlen az olyan jó cipő, ami tompítja az ütődést és segíti a láb gördülését.

7. Válassza ki azt a sportot, amit igazán élvez! Nem kell, hogy a futás legyen a jó Önnek csak azért, mert a kollégái is futnak. Nyugodtan próbálkozzon olyan különlegesebb sportokkal, mint a vívás vagy az aquajogging (vízi kocogás).

8. Előre dolgozzon ki stratégiát az olyan csábítások ellen, amik a sporttól visszatarthatják! Például otthon végezzen erősítő gyakorlatokat abban az esetben, ha az időjárás nem teszi lehetővé a kinti edzést.

9. Fix időpontokat válasszon a sportoláshoz! Így szép lassan tartós részévé válik életének a sport.

10. Ha rossz a kedve, ne az ablak előtt üldögéljen, hanem húzza fel a sportcipőjét és induljon el futni! Már tíz perc után észre fogja venni, hogy mennyit javult a hangulata. Használja ki ezt a hatást, és az edzés egyre inkább az életének a részévé fog válni.

11. Akkor is öltse magára sportruháját, ha fáradtan és kimerülten ér haza a munkából és voltaképpen semmi kedve sincs már edzeni. Ez a trükk sokszor segít, hogy összeszedjük magunkat.

12. Jutalmazza meg magát, ha sikerült leküzdenie régi rossz szokásait! Örüljön a kellemes fáradtságnak, a megdolgoztatott lábaknak és a pirospozsgás bőrének.

13. Elemezze ki a kudarcait! Ha nem jött össze a sportolás, nézze meg, min múlhatott. Nem volt már kedve a munka után hazamenni és átöltözni sportruhába? Ha a gyenge pontokat felismerte, el tudja kerülni őket - és például már reggel elviheti magával a sportruházatát.

14. Melegítsen be, így óvja magát a sérülésektől.

15. Kímélje a testét betegség vagy sérülés esetén, különben a panaszok rosszabbodhatnak. Kétség esetén kérdezze meg orvosát, hogy sportolhat-e.

16. Jutalmazza meg magát, ha egy adott időn keresztül rendszeresen edzett vagy egy bizonyos célt elért! Legyen nagyon büszke önmagára. Dicsekedjen sikerével barátainak és kollégáinak. Ön egy hős!

(WEBBeteg – Vasas Ferenc, fordító, Forrás: stren.de)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.