Ciklus közepén könnyebben szakad az izom

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A mozgást szakemberek kifejezetten ajánlják a menstruáció idején, ugyanis kiválóan oldja a görcsöket. Egy egész karriert viszont a nehéz napokon megkoronázni, s akkor versenyezni, semmiképpen nem nevezhető kellemesnek, és a teljesítmény is jelentősen romlik ilyenkor.

A menstruáció egyeseknek egy fájdalommal és görcsökkel teli hosszú hét, másoknak olyan, mint bármelyik másik hétköznap. Egy valamiben azonban minden nő megegyezik a nehéz napokon: szervezete vért, s így nagy mennyiségű vasat veszít, ami a szellemi és fizikai teljesítőképességre is negatívan hat. Nem csoda hát, hogy még a szakorvosok szerint is fontos, hogy a sportolónők legfontosabb versenye ne a menstruáció idejére essen.

A mai modern fogamzásgátló eszközökkel már „könnyű” dolga van az orvosoknak és az élsportolóknak egyaránt. Szinte kivétel nélkül mindegyikük hormontartalmú gyógyszereket szed, hogy ciklusát kordában tartsa, s azt a versenynaptárhoz igazítsa.

Régebben nehezebb volt

A fogamzásgátlóknak köszönhetően rövidül a ciklus, kevesebb a vérveszteség, s így már maga az edzési napok száma is több lehet, a hormonfröccsök miatti hangulatingadozások pedig szinte teljesen megszűnnek.

– 20-30 évvel ezelőtt azonban még nem volt ilyen egyszerű a helyzet. Az 1972-es, müncheni olimpiai játékokon a 45 nőből még hatnak volt szüksége arra, hogy előkészítsük, vagyis a menstruációját áthelyezzük – emlékezett vissza dr. Kovács Árpád, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) nyugalmazott nőgyógyásza, hozzátéve: ebben az időben még mindössze csak a sárgatest hormon adására volt lehetőség, amivel a ciklust egy héttel meg lehetett hosszabbítani. Ez a női nemi hormon a ciklus második felében termelődik, s normális esetben a fogantatásban van szerepe.

– Ezt a kezelést azonban legalább két ciklussal a verseny időpontja előtt el kellett kezdeni. Sokan viszont csak a verseny előtt egy-két héttel kaptak észbe, ekkor már nem mindig volt hatásos a kezelés – folytatta a főorvos, aki elmondta, még a mai modern tablettákkal sem mindegy, hogy milyen hormonkészítményt kap a sportoló. – Olyan tablettát kell választani, ami megfelel a versenyző fenotípusának (vannak nők, akiknek az ösztrogén, másoknak a progeszteron dominál a szervezetében), ellenkező esetben jelentős súlygyarapodás várható. Egy hónap alatt akár 4-5 kilogramm is, ami egy élsportoló esetében egyáltalán nem megengedett.

Az alacsony hormontartalmú, folyamatosan szedhető hormontablettának köszönhetően a sportolók teljesítménye jelentősen nőtt, s mivel akár egy héttel is tovább szedhetőek, mint a ciklus normálisan tarthatna, egy héttel is áthelyezhető a menstruáció.

Ez a hormon nem dopping

Menstruációkor a vérveszteség miatt csökken a teljesítmény, mivel a vér oxigénszállító képessége is csökken, és a vérrel jelentős mennyiségű vas is távozik a szervezetből.

– Klinikai vizsgálatok szerint premenstrumban, vagyis a menstruáció előtti 6-8 napban a teljesítményre már hatással vannak a hormonok, már csak az idegrendszeri befolyásolásuk miatt is. A menstruáció után általában jobb a teljesítmény. Általánosságban elmondható, hogy a normális hormonháztartású, szabályozott ciklusú nők mindig eredményesebbek. A ciklus felénél, a hormonváltozások miatt nagyobb a sérülés esélye, de ez is csak azoknál, akik nem szednek gyógyszert – magyarázta dr. Kovács Árpád, hozzátéve: a menstruáció hormonális szabályozása nem számít doppingnak. Jobban nem teljesítenek tőle a nők, mindössze a menstruáció ideje alatti teljesítménycsökkenés marad el.

El is maradhat a menstruáció

Vannak olyan sportolók, akiknek a menstruáció, s vannak, akiknek éppen ennek elmaradása jelent problémát. Azok a lányok, akik már a pubertás előtt aktívan sportolnak (korcsolyázók, úszók, balettozók), később kezdenek menstruálni.

Az intenzív fizikai terhelés hatására megemelkedik a tesztoszteronszint, ez felborítja a hormonegyensúlyt. Ilyenkor átmenetileg csökkenteni kell az edzés mennyiségét és számítani kell arra, hogy később is ritkább lesz a vérzés. Nem ritka, hogy csak 18-19 évesen kezdenek el menstruálni a lányok.

Terhesség és sport?

Bár a legtöbb nő a négyévenkénti kihívást jelentő olimpiákra és az egyéb világversenyekre tudatosan készül, előfordulhat, hogy a verseny előtt teherbe esik.

– Az 1960-as években hosszú viták folytak arról világszerte, hogy hagyjuk-e a nőket állapotosan versenyezni. Akkor még egyértelműen tiltották, de éppen emiatt sokan el is titkolták a terhességüket. A tapasztalatok szerint azonban az ellenőrzés nélküli edzéseknél sokkal nagyobb volt a vetélések aránya. Ma, ha problémamentes a terhesség, akkor a 12. hétig engedjük a versenyzést, a magzat érdekében viszont javasoljuk, hogy a sporttal ne álljanak le a kismamák, hanem fokozatosan csökkentsék a mennyiségét – mondta a nőgyógyász.

Női gondok és életmód

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró

Szakértő: Dr. Kovács Árpád, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) nyugalmazott nőgyógyásza

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.