Ki gyúrja majd az olimpikonjaink lelkét Londonban?

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mindössze két pszichológus utazik, a több mint 120 fős olimpiai csapattal a londoni ötkarikás játékokra - tudta meg a WEBBeteg. A sportolók lelki felkészültsége alapján azonban a szakemberek nem aggódnak.

Jóllehet, még igencsak gyerekcipőben jár a sportpszichológia Magyarországon, élsportolóink lelke nem marad szakszerű gondozás nélkül – mondta Kurimay Tamás pszichiáter, egy, a témáról szóló könyv bemutatóján.

Csak kevesek gondolnák, hogy a sportlélektan nemcsak itthon, de a nyugati országokban is még viszonylag új tudomány. Németországban például egy néhány éve történt tragédia, a futball-kapus Robert Enke a csapata vereséges meccsét követő öngyilkossága után vált általánossá a sportpszichológusok alkalmazása.

Noha arányát tekintve igencsak aggasztónak tűnik, hogy mindössze két pszichológus, illetve pszichiáter kíséri Londonba a legalább 120 fős magyar csapatot, a pszichiáter azt mondta: a sportolókkal a felkészülés ideje alatt folyamatosan foglalkozott szakember, így az olimpiára utazó lélekgyógyászok „elbírnak” majd a feladattal.

A sport pszichológiája

„A sport pszichológiája” címet viselő, most megjelent könyv nemcsak sportolóknak és sportvezetőknek ad betekintést ebbe a viszonylag új tudományba. Mindazoknak hasznos olvasmány lehet, akik meg akarják érteni, hogy például vajon egyértelműen boldog-e a győztes, vajon miért borulnak egymásra a gólelőnyt szerző kézilabdások.

A 21. század sportja olyan mértékű fejlődésen megy keresztül, amelyben fizikai értelemben közel kerültünk a teljesítőképességünk határaihoz. Ennek kapcsán merülhet felt a kérdés, hogy létezik-e a „lelki teljesítőképesség határa”?

Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok

Úgynevezett VIP-szolgáltatásokat vehetnek igénybe az olimpiára készülő sportolók, ha sürgős orvosi ellátásra van szükségük. Szűk 80 nap múlva itt az olimpia, a felkészülések során bármi történhet. Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok>>

A sport lélektana Magyarországon is összefonódik azzal a kérdéssel, hogy kezdve gyermekeinkkel, az idős generációval bezárólag, ne csak nagyobb, rendszeres és intenzívebb testmozgásra ösztönözzünk, hanem olyan aktív életmód alakuljon ki, ami az egészség megőrzéséhez, teljesebb élethez vezet. Amennyiben ez már teljes egészében nem teljesülhet, akkor is a mozgással, sporttal csökkentsük a betegségek rizikótényezőit, közösségi élményre tegyünk szert, a sport eszközeivel küzdjünk a kirekesztés és diszkrimináció ellen.

A könyvben olvashatunk arról, hogy a diadal és a kudarc része évezredes kultúránknak, hogy a győzelem pillanata hogyan mámorít. Szó esik arról is, hogy melyek azok a személyiségjellemzők, melyek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy kimagasló eredményeket érhessenek el versenyzőink a saját, választott sportágukon belül. A kötetben neves sportolók nyilatkoznak saját tapasztalataikat megosztva, a sport és a lélek erejéről, a sportlélektan szerepéről, a győzelmek, vagy éppen a kudarcok kapcsán.

A család nélkülözhetetlen „kelléke” valamennyi sporttevékenységnek, így egy „sportos” család szemszögéből, tapasztalataiból olvashatunk arról, hogy milyen tényezők segíthetnek egy verseny-, illetve élsportolót céljainak elérésében.

A sport lélektana és a kapcsolódó tudományok elterjedésének és népszerűsítésének továbbra is itt van az ideje. Magyarországon az 1970-es évektől mostanáig, 2012-ig, a Londoni Nyári Olimpiai Játok kezdetéig a sportlélektan szerepe sokat változott, azonban még mindig nem került a szakterület az őt megillető, megfelelő helyére. A sportpszichológia nem csupán az élsport és azon belül is az elit sportok nélkülözhetetlen feltételrendszerét alkotja, de fejlődése igényli, hogy elméleti és gyakorlati kutatásainak eredményei a hazai sportéletben is felhasználásra, alkalmazásra kerüljenek.

A verseny-, a szabadidő- és a csapatsportok minden szintjén, valamint az iskolai sportban már az első osztályoktól kezdődően figyelni szükséges a mentális kérdésekre, szempontokra, beleértve a fogyatékos és/vagy hátrányos helyzetűeket is! A sportolásra való érzékenyítés a lélektanon keresztül lehetséges, és az egészséges lelki fejlődés pedig a rendszeres fizikai aktivitáson keresztül valósul meg.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.