Terhesség és edzés - Mikor térhet vissza Janics Natasa?

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Napjainkban egyre több nő szeretné sportolással megőrizni formás alakját a terhesség hónapjaiban is. Ennek semmi akadálya, azonban csak olyanok sportoljanak, akik már korábban is végeztek hasonló tevékenységet, illetve csak addig, amíg jól érzik magukat az adott mozgásformában.

Terhesség alatti edzés és ajánlott sportágak

Janics Natasa: Anya és sportoló

Szeptember 2-án egészséges kislánynak adott életet Douchev-Janics Natasa, a Démász-Szeged háromszoros olimpiai bajnok kajakosa. A delmagyar.hu beszámolója szerint a 29 éves sportoló és férje, Andrian Douchev első gyermeke 17 óra után, természetes úton jött a világra. A kislány - Janics Natasa elhunyt édesapja, Milan Janic emlékére - a Milana nevet kapta.
Janics Natasa tervei szerint a szülés után héttel már edzeni szeretne.

Nem javasolt a sportolás a veszélyeztetett terheseknek, vagyis ikerterhesség, méhlepény tapadási és fejlődési rendellenesség, magzati károsodás, terhességi magas vérnyomás és pre-eclampsia esetén. Terhesség alatt javasolt a sétálás, kocogás, úszás, kerékpározás, de ezek végzése közben is kerülni kell a fokozott igénybevételt.

Az erős fizikai megterhelés a test túlmelegedésével jár, ami káros a magzat fejlődésére nézve. A túlzott folyadélvesztés anyai vérnyomásingadozást okoz, így veszélyezteti a magzat megfelelő vér- és oxigénellátottságát. Üléssel vagy fix testhelyzettel járó sportoknál a magzat nyomhatja a nagy vénákat, így gátolhatja a szívhez vezető vénás visszaáramlást, ami rosszullétet okoz. Az edzések megtervezésénél ismerni kell a várandós nő szervezetében lezajló változásokat.

A hormonális rendszer átrendeződése miatt nő a testsúly, lazábbák lesznek az izületek, a szalagok, illetve megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás is. A has növekedésével a gerinc görbületei fokozódnak, a súlypont előrébb kerül. A hirtelen ritmusváltásokkal, gyors helyzetváltoztatásokkal járó sportok ficamokat, szalagszakadást, izomsérüléseket okozhatnak.

A terhesség első harmadban a magzat a kismedence védelmében fejlődik. A későbbiekben azonban magasabbra kerül, és már csak a lágyrészek védik. Ilyenkor az anyát ért ütések, rúgások, esések a magzatot károsíthatják, illetve vetélést, koraszülést eredményeznek.

Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha a következő tünetek jelentkeznek sportolás közben.

  • Szapora szívverés, szédülés, ájulás.
  • Fulladás, légszomj
  • Derék vagy kismedencei fájdalom
  • Méhösszehúzódások
  • Vérzés vagy magzatvíz szivárgás

Edzések a szülés után

Egyre többen szeretnék a szülés után is folytatni korábbi sportos életmódjukat. Azonban tudni kell, hogy a gyermekágyas időszak, vagyis a szülést követő 6 hét, a szervezet regenerálódásáról és az új feladatokra való felkészülésről szól. Ilyenkor drasztikus hormonális változások zajlanak, a megnyúlt szövetek eredeti méretükre zsugorodnak és beindul a tejelválasztás is. Ez az időszak az anya és a gyermek egymásra hangolódásáról, a kötődés kialakulásról szól. Ezeket a folyamatokat a testedzés hátráltathatja és megzavarhatja. A későbbiekben is csak olyan tevékenység javasolt, mely nem veszélyezteti a szoptatást.

(WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.