Sportsérülések a röplabdában

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A röplabdázók helyes bemelegítés és edzésprogram, valamint kellő pihenés nélkül komoly fájdalmakat tapasztalhatnak.

A bursitis (nyáktömlő-gyulladás) és tünete

A bursák (nyáktömlők) a csontos kiemelkedéseket fedik, azok kipárnázására szolgának. Testünkben körülbelül hetven különböző helyen találhatóak meg, az izmok és inak csontok fölötti elmozdulását segítik elő. Elhelyezkedésükből és funkciójukból adódóan ki vannak téve különböző sérüléseknek, fertőződéseknek.
A nyáktömlő-gyulladás és tünete

Lendítés és dobás

Gyakori probléma a befagyott váll szindróma, amikor a vállízületek minden külső behatás nélkül válnak mozgásképtelenné. Orvosi ellátást igényel a vállízületi porcok kopása, a vállízület ütközéses szindrómája (impingement szindróma), illetve a rotátorköpeny gyulladása is.

A játék jellegéből fakadóan a gyakori lendítés és dobás nem csak a vállnak jelent állandó megterhelést, hanem a könyöknek és a csuklónak is. A röplabdázók körében tipikus káros elváltozás a könyök nyálkatömlő gyulladása, illetve a teniszkönyök, valamint a csuklóban található ínak, szalagok és az ínhüvely gyulladása.

A röplabdázók akut sérülései közé tartoznak, amikor az ujjak megrepednek, vagy a vállízület kificamodik. A játék megszakításához vezet a csukló rándulása és a rotátorköpeny szakadása is.

Hirtelen irányváltás

Mint a legtöbb sportoló, a röplabdázók is gyakran szembesülnek izomlázzal vagy vízhólyagokkal a tenyér és a talp területén. A talpi ín gyulladása szintén jellemző minden olyan sportágra, ahol a sok futást hirtelen irányváltások szakítják meg. Ennek a következménye a térdek gyakori sérülése is. Elsősorban a szalagok gyulladása és szakadása, illetve a porcsérülések igényelnek komolyabb orvosi ellátást.

A sérülések megelőzésének egyik lehetséges módja az izomcsoportok megterhelésének és pihentetetésének egyensúlya. Profi sportolóknál gyakran tipikus hiba a szervezet túlerőltetése, amely hosszú távon súlyos veszteségeket eredményez az adott sportágnak.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.