Aerob vagy anaerob edzés?

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az aerob és anaerob jelzőket eredetileg baktériumokra használták. Az aerob szó olyan baktériumok jelzője, amelyeknek oxigénre van szükségük az életben maradáshoz. Az anaerob baktériumok a levegőben található oxigén nélkül is képesek a túlélésre.

Miért is jó a kerékpározás?

A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Szerencsére napjainkban reneszánszát éli...
Miért is jó a kerékpározás?

Később, ahogy a testedzés egyre divatosabbá vált, ezek a kifejezések átragadtak bizonyos edzéstípusokra. Aerob gyakorlatok végzésekor (futás, kocogás, séta, kerékpározás, korcsolyázás stb.) a szervezet az energiaszükséglet fedezéséhez oxigént hasznosít. Az oxigén a glükóz lebontásához szükséges, a glükóz lebontása által pedig energia keletkezik. Anaerob edzés esetén (súlyemelés, húzódzkodás stb.) a szervezet oxigén nélkül termeli meg az energiát saját belső anyagaiból.

Nagyon fontos a megfelelő légzés. A levegő a tüdőbe jut, ahonnan a vörösvérsejtek tovább szállítják az oxigént. Ahogy az izmok felhasználják az oxigént, széndioxid termelődik, ami a vérrel visszajut a tüdőbe, és kilélegezzük.

Aerob és anaerob edzés - Mi a különbség köztük?

A két edzéstípust a szívverés üteme alapján különböztetik meg. A férfiak maximális szívfrekvenciája elvileg 220/perc-életkor. A nőknél ez 225/perc-életkor. Anaerob edzés közben a pulzus magasabb, mint az így kapott maximumérték 70 százaléka, aerob edzés esetén alacsonyabb. A súlyfelesleg ledolgozásához célravezetőbb az aerob edzés, mivel az izmok ilyenkor több energiát nyernek a zsírsejtek elégetésével. Az aerob edzés folyamán jobban épülnek az izmok, míg az anaerob tréning inkább a szív, a keringés és a tüdő egészségének megőrzését segíti. A legjobb a két módszer ötvözése.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.