Epekő és műtét - Az orvos válaszol

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
frissítve:

Nemrég két epekövet találtak az epehólyagomban és azt mondták, hogy meg kell műteni és ki kell venni. Hogyan végzik a műtétet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.

Tisztelt Kérdező!

Az epehólyagban alakulnak ki a kövek. A műtét során az epehólyag a kövekkel együtt kerül eltávolításra.

Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szervünk, mely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut a vékonybélbe. Az epe nagyon fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében.

Az epehólyag csak tárolja az epét és nem termeli, így az Ön szervezetében ez nem okoz károsodást. Mivel az epehólyag nem lesz többé, így kő sem tud újra kialakulni.

A kövek veszélye, hogy ha elindulnak az epehólyagból az epeutakba nagyon súlyos betegségeket tudnak okozni.

A műtétet az esetek döntő többségében laparoszkópos úton végzik.

Laparoszkópos epehólyag-eltávolítás

Az epehólyag-gyulladás lázzal, görcsös jobb felhasi fájdalommal jár, mely a hátba, a jobb lapockába sugározhat. A panaszok enyhítése, illetve megszüntetése műtéti beavatkozást igényel! Az epehólyag (koleciszta) sebészi eltávolítását kolecisztektómiának nevezik. Két fő típusa létezik, a nyílt és a laparoszkópos műtét.
A nyílt műtét során az anatómiailag a máj alatt elhelyezkedő epehólyagot a jobb oldali bordaív alatt, vagy a hasfal középvonalában ejtett metszésből közelítik meg. Manapság az esetek döntő részében az apró metszéseket igénylő laparoszkópos műtétet végzik, hiszen ez gyorsabb gyógyulással jár.
Az epehólyag-eltávolítása legtöbbször epekövesség (kolelitiázis), vagy epehólyag-gyulladás esetén válik szükségessé. Laparoszkópos epehólyag-eltávolítás

Tovább Az epehólyagrák és tünetei

Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Az epekő kialakulása, tünetei és kezelése

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Epekő
Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak panaszokat (néma epekövek), ám komplikáció esetén gyorsan kialakulhat epegörcs. Mi vezethet epekövek kialakulásához? Milyen tünetek jelentkezhetnek? Hogyan kezelhető az epekövesség?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.