Magyar bravúr a sziámi ikrek szétválasztása

Magyar Idők
megjelent:

A második, mintegy ötórás műtét során az agyi érszakasz legveszélyesebb részét sikeresen szétválasztották, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.

Felébredtek, és jól vannak a bangladesi ikrek, akik a fejüknél vannak összenőve, és szétválasztásukhoz egy forradalmian új műtétet kellett végrehajtania a magyar orvosgárdának – mondta el a Magyar Időknek Csókay András, a Honvédkórház idegsebésze, a csapat vezetője.

Világelső az eljárás

A fejüknél összenőtt ikreknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást – tájékoztatott a doktor, aki szerint a szétválasztó műtétek csaknem ötven százalékában mindkét gyerek meghal, ezért az ilyen beavatkozások hatalmas kockázatot jelentenek.

Az első, kilencórás műtét – amely a mostanihoz hasonlóan Hudák István vezetésével történt – február végén volt, akkor választották szét a fő agyi szállítóér-hálózat jelentős részét. Az agyi érszakasz legveszélyesebb részének szétválasztását, a műtét második lépését szombaton Bangladesben hajtották végre: újabb eret zártak el, hogy megkönnyítsék az ikrek koponyájának végleges különválasztását.

A mostani ötórás műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmaztuk a világon először, az érpályán keresztül elzártuk az összes közös nagyvénát és ezzel óriási előrelépést tettünk afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása – számolt be az idegsebész.

A további beavatkozások is bonyolultak és kockázatosak lesznek, hiszen többek között szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal már remélhetőleg nem lesz gond.

A teljes cikket a Magyar Idők honlapján olvashatja.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.