Amit Ön is megtehet a reflux ellen - Az életmód szerepe

szerző: Dr. Debreczeni Anikó; Bak Marianna - WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus frissítve:

Mindegy, milyen komoly a refluxos beteg állapota, bizonyos életmódbeli változások mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy a gyomorégés és a reflux ellen eredményes legyen a terápia. Az alábbi életmódtanácsok mindennapos követésével jelentősen csökkentheti a tünetek előfordulását.

A reflux téma cikkei
10/1 A reflux betegség
10/2 Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?
10/3 Mi hajlamosít a reflux kialakulására?
10/4 Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?
10/5 A reflux kezelési lehetőségei
10/6 Amit Ön is megtehet a reflux ellen
10/7 A reflux diéta alapelvei
10/8 A kezeletlen reflux szövődményei
10/9 A terhesség és a reflux
10/10 Refluxbetegség gyermekkorban

Az életmód helye és szerepe a reflux kezelésében

Az életmód változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyossága, a panaszok kiújulásának gyakorisága is csökkenthető. A reflux életmód terápiája minden beteg számára fontos: kisebb panaszokat okozó, szövődménymentes esetekben az életmódváltás akár önmagában is elég lehet a panaszok megszüntetéséhez. Rendszeres panaszok esetén az életmódszabályok betartása mellett a patikákban kapható savlekötők és receptre kapható savcsökkentő gyógyszerek a legtöbbet használt megoldások a reflux kezelésében. Komolyabb esetekben a sebészeti beavatkozás is szükséges lehet a beteg állapotának javításához, ebben az esetben is figyelni kell azonban a táplálkozási és életmódszabályok követésére.

Sok beteg esetében néhány alapszabály betartásával enyhíthetőek a panaszok, megelőzhetőek a szövődmények és elkerülhetőek a komolyabb orvosi beavatkozások.

Táplálkozás, étrend és a reflux

Az étrend kialakításának célja, hogy az elfogyasztott táplálék ne terhelje túl a gyomrot, ne fokozza a savtermelést, és ne irritálja a nyelőcsövet. Ennek érdekében fontos figyelni az étkezések rendszerére, az elfogasztott ételekre és italokra is.

Többször, keveset

A túlterhelt has növeli a gyomorsavat visszapréselő nyomást, fokozza a savtermelést, a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítva pedig a gyomorsav könnyebben feljut a nyelőcsőbe. A túlevés elkerülésére ráadásul súlyunk megtartása miatt is szükség van.A szakemberek azt javasolják, hogy inkább együnk többször, de kisebb adagokat a nap folyamán, de arra figyeljünk, hogy az utolsó étkezés ideje már ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert a túl késői étkezés kiválthat ájszaka jelentkező refluxos panaszokat.

Kerülendő ételek és italok

Reflux esetén kerülni kell a túl zsíros, erősen fűszerezett, cukrozott és a nyelőcső nyálkahártyáját irritáló ételeket, az alkoholt, a koffeintartalmú valamint a szénsavas italokat, a citrusfélékből és paradicsomból álló készítményeket. Sok beteg refuxos tüneteit rontja a csokoládé és a borsmenta. Mérsékelt mennyiségben fogyaszthatók az olajban sült ételek. A hagyma, fokhagyma nyersen nem, de ételbe főzve a legtöbb esetben fogyasztható - ki kell próbálni, hogy bírjuk-e!

Mit nem szabad enni reflux esetén?

  • nagy mennyiségű, zsíros étel
  • koffein, alkohol
  • csokoládé, egyéb cukros étel
  • erősen fűszeres ételek
  • savanyú vagy erősen mentolos étel
  • citrusfélék
  • paradicsom
  • szénsavas üdítők
  • magas savtartalmú gyümölcslevek

Az alkohol minden refluxos számára alapvetően a tiltólista élén helyezkedik el. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át – akárcsak a túl teli has esetében – a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe.

Ajánlott ételek és italok

A keményítő- és fehérjetartalmú ételeknek a legjobb a savkötő hatása, így reflux esetén ideális, ha az étrend alapját a zöldség- és főzelékfélék, burgonya, rizs, tésztafélék, kenyér, és az állati eredetű fehérjék (döntően főtt formában) adják. Segíthetnek a könnyen emészthető és pépes ételek, a joghurtok, főzelékek, krémlevesek. Nagyon jók a gabonák, a pelyhek és a müzlik, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir, valamint a növényi eredetű tejek. A joghurtok, kefirek különösen hatásosak kétszersülttel, korpás keksszel fogyasztva. A gyümölcsök közül elsősorban a banán ajánlott.

Bővebben A reflux diéta alapelveiről részletesen itt olvashat

A refluxos beteg 12 pontja

1. Figyeljük meg, milyen ételek és italok okoznak fokozott panaszokat, és iktassuk ki azokat étrendünkből!
2. Kerüljük el a nyelőcső és a gyomor közti izmot ellazító ételek fogyasztását. Ilyen a csokoládé, a mentol, a koffein, az alkohol és minden zsíros étel.
3. Szintén tartózkodjuk a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól, mint a paradicsom, a citrusfélék, a chili és a bors!
4. A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1-2 órában kerüljük mind a lefekvést, mind pedig az intenzív mozgást!
5. Emelje meg az ágy fejét 15-20 centiméterrel, így fekvő testhelyzetben is csökkentheti a sav visszaáramlásának valószínűségét!
6. Ne viseljünk szoros ruhát! Ha szoros nadrágba préseljük magunkat, azzal nyomást gyakorolhatunk a gyomorra, ezzel a gyomorsavat a nyelőcső felé kényszerítjük.
7. Inkább többször fogyasszunk kis mennyiségű ételt, kerüljük a gyomrot túlzottan megterhelő ételek nagy mennyiségű, egyszeri fogyasztását!
8. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt!
9. Étkezések után fogyasszunk nem-mentolos rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést! A nyál segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését is.
10. Túlsúly esetén étrendünket úgy állítsuk össze, hogy a mérsékelt ütemű súlyvesztésre törekedjünk! Ez szintén segíti a tünetek csökkenését.
11. Étkezések után fogyasszunk el egy pohár vizet, amely segít eltávolítani az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, megelőzve a maró hatást.
12. Kerüljük a stresszt! Ha lehetőségünk van rá, naponta legalább egyszer tudatosan lazítsuk el magunkat 15-20 percre, relaxáljunk!

A reflux újabb érv a fogyás mellett

Az elhízás - még ha enyhe is - olyan rizikótényező, amely növeli a gyomorégés és a refluxos tünetek kialakulásának veszélyét, összefüggés mutatható ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg indexe (BMI) között. A túlsúlyos, illetőleg kövér egyéneknél háromszor akkora eséllyel alakul ki gyomorégéses vagy refluxos panasz, mint a normál testsúlyúaknál. Ennek egyik oka, hogy a túlsúly növeli a gyomorra nehezedő nyomást is, így könnyebben visszaáramlik a savas gyomortartalom.

Egyes mozgásformák (pl. felülés, kerékpározás) elősegíthetik a gyomorsav visszaáramlását, de összessségében a sportolás, testmozgás határozottan előnyös a refluxos beteg számára. feszítse meg, majd lazítsa el teste különböző izomcsoportjait, 6-10 másodpercenként váltakozva. Ismételje néhányszor a gyakorlatot!

További életmód tanácsok reflux ellen

Kerülje a szűk és szoros ruhák viselését!

Meglepően hangozhat, de öltözködésünk is befolyásolhatja a gyomorégéses vagy refluxos panaszok kialakulását. Nem csupán a hasi típusú elhízás, hanem a túlságosan szoros öltözet is befolyásolhatja a refluxra hajlamosak állapotát, hiszen a szűk ruhák, övek ugyanúgy a hasunknak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

A dohányzás súlyosbítja a refluxot

A dohányzás kutatások szerint több módon is ront a refluxos panaszokon. A nikotin csökkenti a záróizom működésének hatékonyságát, fokozza a savtermelést a gyomorban, a dohányfüst irritálja a torok nyálkahártyáját, csökkenti a gyomorsavat semlegesítő nyál termelését - fokozva a nyelőcső savra való érzékenységét, gyulladását.

Alvás csak párnával

Az alvás szintén jelentősen befolyásolhatja a refluxos tünetek felbukkanását. A nem megfelelő fekvés és a lefekvéshez közeli étkezés bizony mind előidézhetnek refluxos tüneteket. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a kijutott gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat. Kényelmesebb és a gerince számára is előnyösebb, ha a teljes ágyrácsot megemeli a feji résznél, így egyenletesebb lesz a szintkülönbség a lába és a feje között.

Bővebben Az alvási testhelyzet refluxos betegeknek

Tanuljunk meg lazítani!

A refluxbetegség kialakulásában a krónikus stressznek és a pszichés tényezőknek is szerepe van, ezért az életmód terápia részét képezhetik a relaxációs gyakorlatok.

  • Végezhetőek nyújtó-lazító torna gyakorlatok: feszítse meg, majd lazítsa el teste különböző izomcsoportjait, 6-10 másodpercenként váltakozva. Ismételje néhányszor a gyakorlatot!
  • A zene is segít ellazulni, különösen a tisztán hangszeres, nyugtató dallamok. A dalszöveg megnehezíti a relaxációt.
  • A légzőgyakorlatok is hatásosak lehetnek, lélegezzen mélyet, és közben gondoljon pozitív dolgokra, majd lélegezzen ki, és szabaduljon meg a rossz gondolatoktól. Autogéntréning- vagy jógatanfolyamon is részt vehet.

További kérdések és tanácsok minden helyzetre

Gyógyszerek a reflux ellen

Az életmódszabályok betartása minden refluxbeteg esetében csökkenti a panaszok súlyosságát és gyakoriságát, de csak enyhe esetekben szünteti meg azt teljesen. Ezért ajánlott a refluxbetegek többségénél a gyógyszeres kezelés. Ritkán jelentkező panaszok esetén elegendő a vény nélkül kapható savlekötők, savközömbösítők alkalmazása, ám rendszeres panaszok esetén szükséges lehet a hatékonyabb, orvos által felírható savtermelést csökkentő gyógyszerek (napjainkban jellemzően az ún. protonpumpagátlók) használata.

Részletesen A reflux kezelési lehetőségeiről

Egyes - más betegségek kezelésére használt - gyógyszerek olyan mellékhatással rendelkeznek, amely vagy rontják a záróizmok működésének hatékonyságát, vagy irritálják a nyelőcső nyálkahártyáját. Mindkettő rontja a reflux betegséggel járó panaszokat. Javasolt, hogy a gyógyszereket nagy pohár vízzel vegye be (amely segít a nyálkahártyán), továbbá jelezze szedett gyógyszereit orvosának, mivel elképzelhető, hogy tud a reflux szempontjából kedvezőbb helyettesítő készítményt javasolni.

Részletesen A refluxbetegség tüneteit súlyosbító gyógyszerek

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Szerzők: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Bak Marianna, biológus szakfordító - sodbrennen.de

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító; Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.