Reflux és utazás - Hasznos tippek

WEBBeteg
frissítve:

Hasznos tanácsok a nyaralás élvezéséhez gyomorégésben szenvedőknek. A gyomorégésben szenvedő emberek számára egy nyaralás számos veszéllyel jár: szokatlan ételek, rendszertelen étkezési idő, és azon emberi tulajdonságunk, hogy mikor az ember szabadságon van, hajlamos túl sokat enni, inni és keveset aludni.

Sajnos a refluxbetegségben szenvedők esetében az utazás előhozhatja a tüneteket. Mindenki megérdemel azonban egy kis lazítást, ezért íme néhány ötlet, hogyan tarthatóak kordában a gyomorégés tünetei nyaralás idején is.

A reflux betegség (GERD)
A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk. A reflux betegség (GERD)

Étkezzen okosan! – Ez lehet, hogy nem hangzik túl szórakoztatóan, de fontos, hogy a vakáció alatt is próbáljon meg olyan körültekintően étkezni, mint otthon. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy folyamatosan kekszet és rizset kell ennie, míg mindenki más a helyi konyha ínyencségeit próbálgatja. Csak kerülje a gyomorégést kiváltó ételeket, mint például a magas zsírtartalmú élelmiszerek.

Mérsékelten fogyasszon alkoholt! – Az alkoholfogyasztás sok gyomorégéssel küzdő beteg számára a tüneteket kiváltó ok. Tehát tartson mértéket, és különösen a citrusfélékkel kevert italokat kerülje.

Ne töltsön el hosszú időt két étkezés között! – A gyomorégésben szenvedőknek ajánlatos inkább többször kevesebbet enni. Tehát ne várja meg, hogy olyan éhes legyen, hogy aztán hirtelen teleeszi magát, mert az valószínűleg gyomorégést okoz. Építsen be rendszeres snack szünetet a napirendjébe.

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla. Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Laza ruházatot viseljen! – Bizonyára szeretne jól kinézni a vakációja alatt, de ne kényszerítse bele magát a kedvenc fürdőruhájába vagy ruhájába, ha az túl szoros. A szoros ruházat a gyomorégés egyik kiváltó oka, ezért viseljen bő szabású, laza ruházatot.

Aludjon eleget, de ne töltse az egész nyaralást fekve! – Míg az éjszakai virrasztás és a túl kevés alvás előhozhatja a gyomorégés tüneteit, a túl sok alvás is. Fekvő pozícióban a sav könnyebben visszajut a nyelőcsőbe. Ennek kikerülése érdekében emeljen az ágy fejvégi lábán, vagy aludjon egy halom párnán.

Vigye magával a gyógyszereit! – Ez nyilvánvalóan hangzik, de a biztonság kedvéért kétszer is ellenőrizze, mielőtt kilép a házból, hogy elegendő gyógyszert pakolt el. Még jobb, ha egy extra adagot is eltesz, vészhelyzet esetére.

Tervezzen előre – Ha úgy gondolja, hogy többet fog enni és inni, mint szokott, tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket! Még a nagyobb étkezések előtt vegye be a gyógyszerét, ne várja meg, míg a tünetek jelentkeznek.

A fentiek betartásával a nyaralás tényleg élvezetes lehet, és csökkenthetőek a gyomorégés okozta kellemetlenség.

A téma további cikkei

6/1 A hosszú utazás egészségügyi kockázata
6/2 Reflux és utazás - Hasznos tippek
6/3 Utazás kisbabákkal, gyerekekkel
6/4 Utazás diabétesszel
6/5 Higiénia és biztonságos utazás
6/6 Utazók betegsége

(WEBBeteg.hu, Forrás: WebMD)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.