A gyomorégés meglepő, de lehetséges okai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Sokan rendszeresen szenvednek gyomorégéstől, refluxos tünetektől, és nehezen sikerül elkerülniük a panaszok visszatérését. Nem árt, ha tudják, hogy vannak olyan gyakran figyelmen kívül hagyott, meglepő dolgok, amik kiválthatják a kellemetlen állapotot.

A legtöbb refluxos beteg tudja, hogy milyen ételeket és italokat kell kerülnie, hogyan kell táplálkoznia, hogy megelőzze a gyomorégés jelentkezését, ahogy azt is, hogy milyen testhelyzetben térnek vissza leginkább a panaszok. Létezik azonban több más szokás vagy állapot, ami hozzájárulhat a gyomorégéshez.

Dohányzás és reflux

A dohányzásról való leszokás - több más ártalom mellett - súlyosbítja a már fennálló reflux betegséget. A dohányzás:

  • gyengíti a gyomor és a nyelőcső közötti szelepet, így a gyomorsav és gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe,
  • hatására a zsír emésztéséhez szükséges epesav a gyomorba áramlik,
  • csökkenti a nyáltermelést, amely normál körülmények között kimosná a gyomorsavat a nyelőcsőből, és természetes savközömbösítő bikarbonátot tartalmaz.

Gyógyszerek által kiváltott gyomorégés

Sokan rendszeresen szednek fájdalomcsillapítót visszatérő fejfájásukra, ízületi vagy egyéb fájdalmaikra, ez azonban gyomorégéses panaszok esetén kerülendő. A nemszteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók ugyanis gyomorégést válthatnak ki.

Egyes antibiotikumoknak, magas vérnyomásra alkalmazott ún. kalciumcsatorna blokkolóknak, csontritkulás elleni készítményeknek, hörgőtágítóknak és nyugtatóknak hasonló a hatása.

Beszéljen orvosával, ha úgy érzi, a gyógyszere gyomorégést okoz. Orvosi beleegyezés nélkül ne hagyjon abba semmilyen gyógyszeres kezelést!

Halolaj étrend-kiegészítők

A halolaj Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, ami hasznos összetevő a szívbetegségek, a depressziót és számtalan más egészségügyi probléma kezelésében, ugyanakkor gyomorégést is okozhat.

Az olaj - és nem a hal - felelős a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokért. A hal önmagában zsírszegény, proteinben gazdag élelmiszer, amely kiváló étel a gyomorégésben szenvedőknek, ha egészséges, gyomorégést nyugtató recept alapján készítik el.

Stressz, szorongás és refluxos panaszok

A stressz szintén a gyomorégést kiváltó tényezők közé sorolató, ám a kapcsolat összetettebb, mint sokan gondolnák. A stressz nem okoz fokozott gyomorsavtermelést. Mindazonálal a Journal of Psychosomatic Research című szaklapban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a gyomorégéses betegnél a tünetek észlelése - és nem az aktuális gyomorsavszint - összefüggésbe hozható a stresszel.

Erőteljesebbek ugyanis a stressznek a nyelőcsőben elhelyezkedő receptorokra gyakorolt neurológiai hatásai, így a stresszes emberek súlyosabban élik meg a gyomorégés tünetét.

Kapcsolódó A refluxbetegségről kicsit másképpen - Lelki okok

Borsmenta

A borsmenta, akárcsak a halolaj, kétélű fegyver a gyomorban. A borsmenta teát, a borsmenta olaj kapszulát és még a borsmentás édességeket is gyakran a gyomor nyugtatására alkalmazzák, ám ez a terápia visszafelé sülhet el a refluxos betegekben.

A mentol nyugtató hatásának köszönhetően a gyomor és nyelőcső között elhelyezkedő nyelőcső alsó záróizom ellazul, s így a gyomorsav és a gyomor tartalom könnyebben visszajut a nyelőcsőbe, súlyosbítva a gyomorégést.

Étkezési szokások

Nem csak az számít a gyomorégés kialakulásában, hogy mit eszik a refluxos beteg, hanem az is, hogy hogyan és mikor. Kerülni kell a túl gyors étkezést, valamint a kései - lefekvés előtti - étkezést. Vacsora után néhány órán keresztül ne helyezze magát vízszintes testhelyzetbe.

Túlsúly és gyomorégés

Minél nehezebb valaki, annál nagyobb a gyomorégés kockázata, a savas reflux tünetei a testtömeg index (BMI) növekedésével arányosan súlyosbodnak. A kapcsolat sokkal erősebb a nőknél (különösen a klimax idején), mint a férfiaknál.

Minderre sokféle magyarázat léteik. A nem megfelelő táplálkozás, a hasi elhízás okozta nyomás, és a felesleges testzsírok által kibocsátott vegyi anyagok is szerepelnek a listán.

Életkorral járó panaszok

Egyes embereknél a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengülése idősebb korban természetes folyamat, nem tekinthető betegségnek. Ennek ellenére a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav minden esetben kezelendő, nem csupán a kellemetlen panaszok enyhítése, hanem a szövődmények megelőzése érdekében is.

Gének

Az utóbbi évek tanulmányai arra utalnak, hogy a reflux 30-45 százalékban örökletes tényezőktől függ. A többi azon múlik, mit eszik, dohányzik és mozog-e. Szakértők még nem igazán ismerik a reflux örökletes jellegének okát, ám bizonyára szerepet játszanak benne az olyan öröklött fizikai tényezők, mint a gyomor és záróizom működési rendellenességek, illetve a gyomorsav túlérzékenység.

Ez is érdekelheti Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg; Forrás: VerywellHealth.com, WebMD; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.