A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszerek (PPI) az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni őket, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

Hogyan hatnak a protonpumpagátlók?

A gyomorban a savelválasztás úgy történik, hogy a gyomor sejtjeinek sejthártyájában olyan csatornák találhatók, melyek a savasságot okozó hidrogénionokat, vagyis protonokat juttatnak a gyomorba, a gyomorban lévő káliumionokat pedig bejuttatják a sejtbe, vagyis kicserélik őket. Mindezt energia felhasználásával tudják megtenni, hiszen a két oldal közötti koncentrációkülönbséget tovább kell növelniük. Ezért nevezzük ezeket a csatornákat protonpumpának.

A protonpumpagátlók (PPI) olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel akár 100 százalékosan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét.

Hatásuk nagyon szelektív, ugyanis csak savas környezetben hatnak. A gyógyszermolekulák a vér semleges kémhatása miatt könnyen bejutnak a gyomor sejtjeibe. Ott azonban a magas hidrogénion-koncentráció miatt kémiai átalakuláson mennek át. Ez egyrészt azzal jár, hogy nem tudják elhagyni a sejtet, másrészt a kémiai átrendeződéssel egy olyan termék keletkezik, amely reakcióba lép a protonpumpával, és végérvényesen megbénítja azt. Ezután csak akkor jut sav a gyomorba, ha új pumpa keletkezik.

Alkalmazásuk fekély és reflux kezelésére

Hazánkban forgalomban lévő hatóanyagok az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Fontos, hogy ezek a készítmények nagyrészt vénykötelesek. Vény nélkül csak pantoprazol- és esomeprazoltartalmú készítmény érhető el, ezek azonban mindenképpen csak az egyszerű gyomorégés rövid távú (1-2 hétig tartó) kezelésére alkalmasak. Naponta általában egyszer kell bevenni őket, de a beteg állapotától függően az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

Refluxbetegség kezelésére a leghatékonyabbak, napi egyszeri dózisban enyhítik a tüneteket, és a gyomorsav mennyiségének csökkentése révén elősegítik a nyálkahártyán lévő sérülések gyógyulását. Fekélybetegségben is 90 százalékos gyógyulást hoznak, és a nemszteroid gyulladásgátló szerek szedése miatt kialakult fekélyek gyógyulását is elősegítik a gyulladásgátló szedésének abbahagyása nélkül. Mindezek mellett a protonpumpagátló szereket sikeresen alkalmazzák a Helicobacter pylori által kiváltott fertőzés kombinációs terápiájának részeként is, szigorúan csak orvosi felügyelet mellett.

Lehetséges mellékhatások

Szedésük során mellékhatások ritkán jelentkeznek, esetleg hányinger, hányás, bőrkiütések, hasi fájdalom, fejfájás fordulhat elő.

Az eddigi kutatások szerint terhességi reflux esetén is biztonságosan alkalmazhatóak, ezt azonban a kezelőorvossal minden esetben egyeztetni kell.

Hosszú távú (éven túli) alkalmazásuk esetén azonban kutatások szerint növelhetik a csonttörések kockázatát és magnéziumhiányt idézhetnek elő.

Lásd még A protonpumpagátlók hosszú távú használatának kockázatai

A protonpumpagátlók és egyéb gyógyszerek kölcsönhatása

A protonpumpagátlók kevés mellékhatással járnak, ám sok más hatóanyaggal alakulhat ki gyógyszerkölcsönhatás, ezért indokolt az orvosi felügyelet mellett történő használatuk.

A gyomor kémhatásának csökkentésével a protonpumpagátlók megakadályozzák a gombaellenes ketokonazol, itrakonazol, valamint a B12-vitamin és a vas felszívódását. Szintén a pH-változás miatt a szívre ható digoxin nevű hatóanyag és a protonpumpagátló készítmények együttes alkalmazása is fokozott elővigyázatosságot igényel.

Az omeprazol és az esomeprazol gátolja a májban egyes gyógyszerek lebomlását, ezzel erősítve a hatásukat és a mellékhatásaikat. Ilyen hatóanyagok például a véralvadásgátló hatású warfarin, az epilepsziaellenes fenitoin, egyes antibiotikumok, főképp a klaritromicin, és a depresszióellenes szerek nagy része, mint a citalopram, az imipramin és a klomipramin.

Szintén az omeprazol és az esomeprazol tehető felelőssé az egyidejűleg szedett metotrexát kiürülésének gátlásáért, és ezáltal a mellékhatásainak fokozásáért. Erre azért kell figyelni, mert a pikkelysömörben, reumás ízületi gyulladásban és egyes daganatos betegségekben alkalmazott metotrexátnak sok súlyos károsító hatása van.

Az említett példák is mutatják, hogy a fent említett esetleges problémák kiküszöbölése érdekében mindig be kell számolni a kezelőorvosnak arról, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedünk, még ha csak egy egyszerű savcsökkentőt ír is fel.

További kezelési módok A reflux kezelési lehetőségei

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészDr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.