A refluxbetegség várható kimenetele

Dr. Szigeti Nóra
szerző: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

A reflux betegség kezeléshez minden esetben szükséges az életmódváltás, bizonyos szabályok követése, illetve emellett leggyakrabban gyógyszeres kezelésre. Ezek segítségével a panaszok is megszüntethetőek és a szövődmények kialakulása is megelőzhető. Csupán az esetek egy kisebb részében szükséges a részletes kivizsgálás, és az eredmények függvényében komolyabb beavatkozás.

Terápia és kilátások alacsony kockázatú esetekben

Az életmód-változtatás és gyógyszeres terápia alkalmazható, amennyiben

Az életmódváltás bizonyos szabályok követéséből áll: a megfelelő diéta betartása, a késő esti étkezés kihagyása, az ágy feji végének megemelése, a testsúlycsökkentés, a derékban szoros ruhák mellőzése. Az életmódváltás mellett a leggyakrabban gyógyszeres kezelésre (protonpumpagátlók, prokinetikumok, H2-receptor-blokkolók) van szükség.

A kezelés akkor sikeres, ha a tünetek (a nyelőcső tünetek néhány nap vagy 1-2 hét alatt, a nyelőcsövön kívüli tünetek 1-3 hónap alatt) teljesen megszűnnek. Az esetek egy részében a gyógyszerek megfelelő életmód mellett idővel elhagyhatóak, más esetekben tartós szedésük szükséges a panaszmentességhez.

Részletes tudnivalók

Terápia és kilátások magas kockázatú esetekben

Mielőbbi kivizsgálás (gyomortükrözés, kontrasztanyagos nyelési vizsgálat, pH-metria, manometria, impedancia vizsgálat) szükséges ellenben, amennyiben

  • a tünetmentesség nem következik be életmódváltás és gyógyszeres kezelés hatására 2 hét alatt,
  • vagy a beteg 45 évnél idősebb és a refluxbetegségre típusos tünetei vannak,
  • bármely életkorú betegnek alarm (súlyos szövődményre figyelmeztető) tünetei jelentkeznek,
  • vagy a családi kórtörténet súlyos gyomor-bélrendszeri megbetegedések irányában pozitív.

A gyomortükrözés során látott nyálkahártyakép súlyossága (nincs eltérés, gyulladt, felületes hámhiányos, fekélyes, hegesen szűkült a nyálkahártya) nem párhuzamosan alakul a tünetek súlyosságával, így akkor is szükség lehet komolyabb beavatkozásra, ha a beteg panaszai nem kifejezetten erőteljesek. Szövettani vizsgálatra nem minden esetben (inkább csak a súlyosabb eltérések esetén) kerül sor, de ilyenkor a sikeres kezelés a szövettani eltéréseket is mérsékli, vagy megszünteti.

Barrett-nyelőcső

Speciális állapot a Barrett-nyelőcső, amelyben az életmód-változtatás és gyógyszeres kezelés vagy a sebészi terápia a látott endoszkópos képet nem szünteti meg, de a szövettani eltérések súlyosságát, és a szövődmények (nyelőcsőrák) kialakulását csökkenti.

Ilyen esetben életmódváltoztatás és gyógyszeres kezelés fenntartása, a terápia azonban nemcsak a tünetek megszüntetésére, hanem a látott eltérés mérséklésére és megszüntetésére is irányul. A kivizsgálás eredményétől függően gyakran kerül sor sebészi megoldására, az esetek egy részében csak ez az eljárás képes a legsúlyos szövődmények megelőzésére.

Kezelési tudnivalók

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.