Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A főként gyomorégéssel, túlzott savtermeléssel járó refluxbetegség nemcsak kellemetlen, de veszélyes is. A panaszok főként éjszaka, fekvő helyzetben jelentkeznek, ezért van a betegek számára különösen nagy jelentősége annak, hogy milyen testhelyzetben fekszenek, alszanak.

A refluxban szenvedő emberek esetében a nyelőcső és a gyomor között található záróizom nem működik megfelelően, így a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe és ennek hatására begyullad a nyelőcső nyálkahártyája. A folyamatos irritáció, maró hatás és gyulladás következtében fennáll a veszélye a nyelőcsőrák kialakulásának. A betegség felnőtteknél, gyerekeknél és csecsemőknél egyaránt kialakulhat. A reflux további jellegzetes tünete a gyomorban jelentkező égő érzés, amely kisugározhat a has irányába is, továbbá a savas felböfögés, a nyelési panaszok, a hányinger és a hányás, valamint sós vagy szappanos szájíz.

A panaszok éjszaka, fekvő helyzetben felerősödnek, mivel a gyomorsav vízszintesen sokkal könnyebben vissza tud folyni a nyelőcsőbe. Súlyos panaszt okozhat, ha alvás közben a gyomorsav a garatig feljut, és a gégébe való belehelés következtében különböző súlyosságú légúti szűkület, köhögés, fulladásos rosszullét jöhet létre. A hosszabb távú tünetek és szövődmények mellett a reflux éjszakai alvászavart, reggeli fáradtságot idézhet elő.

Milyen az optimális alvási testhelyzet?

A refluxbetegségben szenvedőknek ajánlott fekvő helyzetben felsőtestüket megemelni. Ha az ágy felső része állítható, akkor célszerű lenne magasabbra emelni, ha nem, akkor pedig az tűnne logikus megoldásnak, ha a fej alá tennénk több párnát. Ám ergonómikus szempontból az oldalt fekvés az ideális, mivel a gerincoszlop így a fejtől a keresztcsontig egyenes marad, nem görbül meg. Ha viszont megemeljük az ágyrácsot vagy párnákat teszünk a fejünk alá, az a gerincoszlop számára kedvezőtlen, és a kényelmetlen testhelyzet akadályozza majd az alvást. A hanyattfekvés pedig az ágyék és hátcsigolyákat terheli meg erősen. Mi tehát a megoldás?

Annak érdekében, hogy a reflux tünetei se zavarják az alvást és a gerincoszlopnak is kedvezzünk, az ideális megoldás az, ha az egész matracot, illetve ágyrácsot megemeljük, így a lábfejtől a fejtetőig kissé megdöntve, oldalt fekve, kényelmes testhelyzetben lehet aludni, miközben a gerincét is kíméli, és a gyomorsav sem képes olyan egyszerűen visszafolyni a nyelőcsőbe. Ehhez az ágyrácsot minimum 3 cm-rel kell megemelni a feji résznél. Mivel a matrac párnákkal való alátámasztása nagy valószínűsséggel nem megoldható, a legjobb természetesen az állítható ágyrács használata. A probléma hosszú távú orvoslására mindenképp ez a legcélszerűbb megoldás.

További tanácsok

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; tipps-vom-experten.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.