A refluxot a fogak is megsínylik

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Sokszor előfordul, hogy a még diagnosztizálatlan refluxra a fogorvosok figyelnek fel. A reflux ugyanis többet jelent annál, minthogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, és károsítja annak nyálkahártyáját. A gyomorsav eljuthat egészen a szájüregig, ahol megtámadja a fogzománcot, még abban az esetben is, ha a betegnek nincsenek olyan típusos panaszai, amelyek a betegségre utalnának.

A fogzománcban a gyomorsav hatására keletkezett jellegzetes elváltozások láttán a fogorvosokban felmerülhet a betegség gyanúja, ám a refluxra jellemző panaszok nélkül nehezen állapítható meg a diagnózis. Korábban kételkedtek abban, hogy a refluxbetegség komoly hatással lehet a fogzománcra, mára azonban több tudományos vizsgálat igazolja ezt a tényt, sőt feltehetően a krónikus refluxbetegséggel összefüggő fogzománcot ért károsodások a fogak elvesztéséhez is vezethetnek.

A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás

A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben lévő savképző baktériumok lebontó munkájának mellékterméke, egy savas anyag, mely csökkenti a szájüreg pH értékét. A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás

Reflux: a pH csökkenésétől a fogszuvasodásig

A gyomorsav elsősorban a nagy őrlőfogakat és a felső metszőfogak belső oldalait károsítja, ezzel szemben alig van hatással az alsó fogsorban elhelyezkedő metszőfogakra.

Normál körülmények között a szájüreg pH-értéke 7-es, azaz semleges. A gyomorsav hatására a pH-érték lecsökken, savas lesz. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a savas közeg hatására fogínygyulladás alakulhat ki. Legrosszabb esetben a savak megtámadják a fogzománcot, és kioldják belőle az ásványokat, így a fogak kevésbé lesznek ellenállóak a mechanikai hatásokkal szemben. 5,5-ös pH értéknél, illetve az alatt a folyamat rendkívüli mértékben felgyorsul. A gyomorsav pH-értéke 2-es. Az Alabamai Egyetemen folytatott kutatások szerint az erősen károsodott fogzománccal rendelkező páciensek 83%-a gyomorsavproblémákkal küzd.

A refluxbetegség (GERD)

A gastroesophagealis refluxbetegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk. A refluxbetegség

Azoknál a refluxbetegségben szenvedő pácienseknél, akiknél a betegség jellegzetes tünetei jelen vannak, így például gyakran tapasztalnak gyomorégést, illetve azoknál, akik gyakori hányással járó betegségekben szenvednek (pl. anorexia, bulimia, alkoholizmus, különféle gyomorbetegségek), még súlyosabb fogászati következményekkel kell számolni.

A fogzománc visszafordíthatatlanul károsodik, de mit tehet ellene?

A tartós savas szájüregi pH hosszú távú következménye a fogszuvasodás és a fogak elvetemedése lehet. A legrosszabb, hogy a folyamat visszafordíthatatlan, a fogzománcot nem lehet újra felépíteni. A további károsodásoktól a fogak fogkoronával védhetők.

A refluxbetegségben szenvedő és egyéb savproblémákkal küzdő pácienseknek különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük a rendszeres és megfelelő fogápolásra, melynek része:

  • A rendszeres fogmosás fluoridtartalmú fogkrémmel, és savmegkötő öblögetők használata.
  • Hetente egyszer fluorid-gél alkalmazása.
  • Tilos fehérítő hatású fogkrémet használni, ezek ugyanis árthatnak a fogzománcnak.
  • Kerülendők a savas ételek, így például a gyümölcslevek, a kóla, a szénsavas és alkoholos italok, bizonyos gyümölcsök fogyasztása és a C-vitamin rágótabletták. Ha mégis ilyen ételeket fogyaszt, utána ne mosson azonnal fogat, mivel a sav és a mechanikai hatás együttesen igen ártalmas lehet a fogzománcra nézve!
  • Gyakran öblögessen vízzel!
  • Elsősorban olyan élelmiszereket fogyasszon, amelyek semlegesé teszik a pH-t, igyon magas kalciumtartalmú italokat, például tejet! Célszerű a savas ételeket semlegesítő ételekkel és italokkal együtt fogyasztani, például a gyümölcsöt tejjel.
  • Rendszeresen gargalizáljon langyos kamillateával, hogy a fogínygyulladást megelőzze!

Sok esetben a reflux velejárója lehet a kellemetlen lehelet is. Ezt megelőzheti rendszeres fogmosással, fogselyem és speciális nyelvtisztító fogkefe mindennapos használatával.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
sodbrennen-welt.de, lifeline.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.