11 jel, hogy gyomorégés elleni gyógyszerre van szüksége

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra frissítve:

A gyomorégés olyan gyakori probléma, hogy sokan úgy vélik, egyszerű felismerni és kezelni. Néha azonban a savas reflux olyan tünetekkel jelentkezik, melyeket könnyű valami mással összetéveszteni.

Összeszedtük a leggyakoribb jól és kevésbé ismert tüneteket, amelyek arra utalnak, hogy savas refluxban szenvedhet.

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom, mely akkor jelentkezik, ha a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, klasszikus tünete a gyomorégésnek. A fájdalom lehet hosszan tartó és nagyon intenzív, így sokan a gyomorégés tüneteit összetévesztik a szívrohaméval. Ennek ellenére azonban fontos, hogy sose hagyjon figyelmen kívül semmilyen mellkasi fájdalmat, különösen, ha az mozgás hatására rosszabbodik. Több más betegség is okozhat mellkas környéki vagy ide kisugárzó fájdalmat (epekő, nyelőcsőgyulladás), de a leggyakoribb és legsúlyosabb lehetőség az infarktus. Forduljon orvoshoz mihamarabb, hogy megbizonyosodhasson róla, nem szívrohama van.

Mellkasi fájdalom okai

A gyomorégés kapcsán kialakuló mellkasi fájdalom általában étkezés után alakul ki és órákon keresztül fennáll. A szív eredetű fájdalom esetén a tünetek rendszerint intenzívebbek, szúró vagy görcsös jellegűen, kisugárzó fájdalommal jár, rendszerint zsibbadással, nehézlégzéssel is társul.
Mellkasi fájdalom - Nemcsak infarktus okozhatja

Fekvő helyzetben rosszabbodó fájdalom

A sav, melynek a gyomorban kéne maradnia, sokkal nagyobb valószínűséggel kerül a nyelőcsőbe, ha lefekszik vagy előrehajol, így okozva gyomorégést. Amennyiben felül, a gravitáció segít az ételt és a gyomorsavat a gyomorban tartani. Ezért is javasolják a krónikus gyomorégésben szenvedőknek, hogy emeljék meg az ágy fejvégi részét, és ne egyenek sokat lefekvés előtt.

Étkezés utáni fájdalom

Az étkezés utáni fájdalom (különösen a bőséges étkezés utáni) arra utal, hogy a gyomor megterhelt, és annak tartalma már nem tud csak felfelé mozogni. Ezt a fajta gyomorégést elkerülendő szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, és csökkentse az alkohol- és cigaretta mennyiségét is.

Keserű szájíz

Előfordul, hogy a gyomorból feltörő sav a hátsó torokig jut, keserű szájízt okozva. Extrém esetekben akár fulladást is okozhat. A savcsökkentő gyógyszerek, protonpumpagátlók, H2-receptor-blokkolók és savlekötők segítenek a tünetek enyhítésében.

Rekedtség

Előfordulhat, hogy úgy érzi, egy újabb megfázás korai szakaszában van, mikor a hangja rekedtté válik. Ezt azonban okozhatja gyomorégés is, mivel a gyomor savtartalma irritálja a hangszalagokat. Amennyiben hangja általában étkezés után válik rekedtessé, valószínűleg gyomorégés okozza azt.

A rekedtség okai és kezelése

Számos különböző ok vezethet rekedtséghez, melyek lehetnek akár banálisak is, mint például a hangszalagok megerőltetése hangos beszéd vagy éneklés miatt, de olyan súlyos betegség is állhat a háttérben, mint például a gége rosszindulatú daganatos elváltozása.
A rekedtség okai és kezelése

Torokfájás

A torokfájás klasszikusan a megfázás és influenza tünete, ám ténylegesen emésztési problémák is okozhatják. Az étkezés utáni torokfájás gyomorégésre utal, ha nem jelentkeznek mellé a megfázás egyéb tünetei, mint a tüsszögés, orrfolyás.

Köhögés

Sok légúti tünet (pl. krónikus köhögés, zihálás) oka lehet a gyomorégés, mely oka az, hogy a gyomorsav bejuthat a tüdőbe. Ha a tünetek főként étkezés után jelentkeznek, érdemes egy pH tesztet végeztetni, mely a nyelőcső savmennyiségét méri 24 órás időszakra, és segít eldönteni, hogy savas reflux áll-e a háttérben.

Asztma

A gyomorégés okozta köhögés és zihálás akár olyan súlyos is lehet, hogy asztmát válthat ki. Ennek oka az lehet, hogy a gyomorsav bejutásának megakadályozására a légcső összehúzódik.

Az asztma

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki asztma, ha a családban már van valakinek illetve, ha Ön érzékenyebb a környezeti allergének, vagy irritáló anyagokkal szemben. Korai és gyakori fertőzéses megbetegedések, a tartós dohányfüst (akár passzív dohányzás) illetve bizonyos allergén expozíció tovább növelheti az asztma kialakulásának valószínűségét.
Az asztma okai és rizikófaktorai

Hányinger

A hányinger olyan sok betegséghez kapcsolódhat, hogy csak ritkán merül fel, hogy reflux is okozhatja. Pedig előfordul, hogy a reflux egyetlen jele a hányinger, mely étkezés után jelentkezik. Savlekötők rendszeres használatával ez a kellemetlen tünet csökkenthető.

Túlzott nyálképződés

Ha a szájban hirtelen több nyál termelődik, az lehet a reflux jele. A szervezet így próbálja meg közömbösíteni a nyelőcsőbe/torokba jutó irritáló anyagot.

Nyelési nehézség

Bizonyos idő elteltével a savas reflux okozta nyelőcső károsodás oda vezethet, hogy hegesedés alakul ki, mely duzzanatot okoz az alsó nyelőcső szövetekben, nyelőcső szűkülést és nyelési nehézséget okozva.

Tudástár A reflux tünetei részletesen

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; health.com
Lektorálta: Dr. Veress Dóra

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.