Savas reflux tünete is lehet a köhögés

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A savas reflux egyik, gyakran figyelmen kívül hagyott tünete a krónikus köhögés. Ez azért van, mert első pillantásra úgy tűnik, a kettő között nincs összefüggés, illetve a köhögés viszonylag gyakori tünet, amit számos más probléma (megfázás, influenza, hörghurut, stb.) okozhat.

A savas reflux a harmadik leggyakoribb oka a krónikus köhögésnek. A savas reflux betegség GERD (gastrooesophagealis reflux betegség) néven is ismert, és akkor jelentkezik, ha a gyomor savas tartalma visszajut a nyelőcsőbe, ott különböző tüneteket előidézve gyulladást okoz, illetve károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját.

A GERD tünetei

A savas reflux tünetei közé tartozik az émelygés, böfögés, torokfájás, nyelési nehezítettség, mellkasi fájdalom (amit gyakran tévesztenek össze szívrohammal), illetve a krónikus köhögés. Négy betegből három tapasztal éjszakai tüneteket (köhögés, horkolás, mellkasi fájdalom), melyekre általában nem úgy gondolnak, mint a savas reflux tüneteire. A savas reflux köhögés az egyik ilyen tünet, mely akkor jelentkezik, mikor a sav eléri a hangszalagokat és az alsó légutakba kerül.

Már viszonylag kis mennyiségű sav is kiválthatja a savas reflux köhögést, ezért nincsenek a betegek általában tisztában azzal, hogy GERD-től szenvednek. A száraz, savas reflux köhögést kísérheti olyan légzőszervi megbetegedés, mint a tüdőgyulladás vagy hörghurut.

Honnan tudhatja akkor, hogy a köhögés hátterében nem megfázás vagy influenza áll?

Ha nincsenek egyéb olyan tünetei, mint az enyhe láz, orrfolyás, stb. a köhögés mellett, akkor ki kell vizsgáltatni a köhögés okát. Ráadásul GERD-re utaló jel az is, hogy a savas reflux köhögés nem reagál a köhögéscsillapító gyógyszerekre, azonban nagyon hatásosak rá a savcsökkentők.

Amennyiben a reflux betegség viszonylag enyhe, életmódbeli változtatásokkal véget vethet a krónikus köhögésnek. Étkezzen többször, kisebb mennyiséget, és az utolsó étkezés legalább 3 órával a lefekvés előtt történjen. Kerülje a reflux tüneteit kiváltó élelmiszereket, mint a koffein, csokoládé, paradicsom, tejtermékek, citrusfélék, és a nehéz, fűszeres, zsíros, vagy olajos ételeket, illetve szokjon le a dohányzásról.

Emellett a bő szabású ruhák viselése is megelőzi a refluxot, hiszen így nem nehezedik túl nagy nyomás a nyelőcső alsó záróizomra, mely, ha nem zár megfelelően, a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Amennyiben a fenti életmód változtatások és a savcsökkentők sem enyhítik a tüneteit, keresse fel orvosát! A savas reflux köhögés kezelhető, még mielőtt súlyos állapottá fejlődik.

Gastrooesophagealis reflux betegség
Gastrooesophagealis reflux betegség

(Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.