A reflux okozta nyelőcsőgyulladás (oesophagitis) tünetei és veszélyei

WEBBeteg
frissítve:

Mikor a gyomor savtartalma a nyelőcsőbe jut, a nyálkahártyán gyulladást okoz, ennek a rendellenességnek nevek az oesophagitis. Kezelése feltétlenül szükséges, hiszen nyelési problémákat is okozhat, arról nem is beszélve, hogy nagyon kellemetlen és fájdalmas.

Reflux betegség esetén a nyelőcsövön a feláramló gyomorsav hatására előbb fekélyek, később hegek alakulnak ki, ezt mellkasi-, háttáji fájdalom kísérheti. Hosszabb távon a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát is növeli, és a daganatos elváltozáshoz vezető Barrett-nyelőcső kialakulását okozhatja.

Mitől alakul ki az oesophagitis?

A fejlett országokban meglepően sokan, a lakosság negyven százaléka szenved betegségként diagnosztizált gyomorégésben, azaz reflux betegségben. Közülük viszonylag sokan tapasztalják a nyelőcső gyulladását. Ez abban az esetben alakul ki, ha valamilyen irritáció, fertőzés tapasztalható a nyelőcsőben - ez lehet baktérium, vírus, gomba, de az immunrendszert legyengítő betegség is.

A nyálkahártya gyulladásának, azaz az oesophagitisnak kialakulását tehát különböző tényezők segíthetik elő.

A legtöbb esetben gyanakodhatunk GERD-re, azaz gastrooesophagealis reflux betegségre. Ennél a rendellenességnél a nem megfelelő gyomorműködés miatt a gyomor savtartalma a nyelőcsőbe kerül. Ez akkor is előfordulhat, ha a gyomor túl sok savat termel, illetve ha nem ürül kellően gyorsan.

Nem kizárólag a reflux okozhat azonban nyelőcsőgyulladást. A sok hányás, a sebészeti beavatkozások, az aszpirin vagy más gyulladáscsökkentő készítmények fokozott használata mind-mind kockázati tényező. Ügyelni kell rá, hogy a túl nagy, vagy túl sok gyógyszer mindig sok folyadékkal, lehetőleg vízzel nyeljük le, főleg akkor, ha este, lefekvés előtt vesszük be.

Gyulladást okozhat a rekeszsérv, mérgező anyag lenyelése, a rákkezelő sugárterápia alatt elszenvedett sugárzási sérülés is.

A candida gomba és a herpes vírus a két leggyakoribb nyelőcsőgyulladást indukáló kórokozó. A candida általában akkor támadja a nyelőcsövet, mikor az immunrendszer tartósan meggyengül, például HIV vagy cukorbetegség miatt. Ez ugyanaz a gomba, ami a hüvelyi fertőzésekért is felelős, gombaellenes készítményekkel kezelik. A herpes vírus - a candidához hasonlóan - legyengült immunrendszer mellett támad. Vírusölő szerekkel hatásosan orvosolható.

Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.
Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Az oesophagitis tünetei és diagnosztizálása

Az oesophagitis tipikus tünetei a fájdalmas nyelés, a gyomorégés, a szájban kialakuló fekélyek, a hányinger, a hányás, illetve az az érzés, hogy valami a torkon ragadt.

Az orvos először is kórtörténetet vesz fel, majd alapos fizikai vizsgálat után dönt a további lehetőségekről. Endoszkópos vizsgálat során egy hosszú, megvilágított csővel vizsgálja meg a nyelőcsövet. Ha biopsziát rendel, mintát vesznek a nyelőcső szövetéből, ezt laboratóriumban vizsgálják. Röntgenvizsgálat során báriumos oldatot kell a betegnek lenyelnie, ezután készítik el a felvételt. Ez az oldat bevonja a nyelőcső nyálkahártyáját, a sugár ez alapján mutatja ki az eltéréseket.

Az oesophagitis kezelése

A kezelés típusát az orvos az alapján határozza meg, hogy milyen kiváltó betegséget diagnosztizál. Reflux esetén javasolhat gyomorégést kezelő savcsökkentő gyógyszert. Fertőzések ellen antibiotikumot, gombaölőt, antivirális készítményt, a tünetek kezelésére fájdalomcsillapítót. A gyulladás csökkentésére kortikoszteroid gyógyszert.

Nagyon súlyos esetben, amikor már a nyelés a táplálkozást befolyásolja, intravénás táplálkozást, így megóvhatja a pácienst a kiszáradástól, a nyelőcsövet pedig tehermentesítheti a gyógyulás ideje alatt. Szükségessé válhat a sérült nyelőcső műtéti eltávolítása, esetleg pótlása.

A helicobacter pylori

A helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti. A helicobacter pylori

Mit tehet, ha oesophagitisban szenved?

Apró praktikákkal orvosi segítség nélkül is enyhíthet a kellemetlen tüneteken. Ne egyen fűszeres, csípős, kemény (dió, keksz, nyers zöldség), magas savtartalmú (citrusok, paradicsom) ételeket. Puha ételeket vegyen magához, ilyen lehet az almaszósz, a burgonyapüré, a puding, a magas proteintartalmú ital. Minden falatot nagyon alaposan rágjon meg, igyon sokat evés közben, így könnyebben tud nyelni. Ne igyon alkoholt, ne dohányozzon!

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Mi okozza a savproblémákat? A gyomorégés okai

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Gyomorsav
Régen azt gondoltuk, hogy a gyomorégés, a felső hasi diszkomfortérzés, vagy a korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.