Hiperaktív a gyerek - Genetikai oka lehet

MTI
megjelent:

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) élő gyerekeknél kétszer nagyobb valószínűséggel találtak hiányzó vagy többlet DNS-szakaszokat a genetikusok, akik tanulmányukat a The Lancet című orvosi folyóirat csütörtökön megjelent számában tették közzé.

A brit kutatók 366 ADHD-val élő, 5 és 17 év közötti gyerek genomját hasonlították össze több mint ezer, e zavar nélkül élő gyerek genetikai állományával. A tudósok egy, az agyi fejlődéshez köthető DNS-szakaszra összpontosítottak, amelyet korábban kapcsolatba hoztak már az autizmussal és a szkizofréniával is.

Az elemzésből kiderült, hogy az ADHD-s gyerekeknél gyakoribbak voltak egyes DNS-szakaszok ismétlődései és hiányai is. Ezek az úgynevezett kópiaszám-változások szétzülleszthetik a gének szokásos tevékenységét. A változást az ADHD-val élő gyerekek 14 százalékánál, míg a kontrollcsoportban lévőknek csak 7 százalékánál mutatták ki a kutatók.

A tanulási zavaros gyerekek 36 százalékánál a kromoszómákban is találtak eltéréseket tanulmányukban a Cardiffi Egyetem kutatói. Anita Thapar, a kutatás egyik résztvevője hangsúlyozta, hogy eredményeik egyelőre csak európai leszármazottakra vonatkoztak. Hozzátette, hogy diagnózis felállítására vagy kezelés elkezdésére a genetikai vizsgálat még nem alkalmas.

Amerikai becslések szerint az ADHD az iskoláskorú gyerekek három-öt százalékát érintheti az Egyesült Államokban, a fejlődő országokra vonatkozó adatok nem ismertek. "Nagy az esély arra, hogy a környezet módosítja ezeket a géneket" - emelte ki kommentárjában Peter Burbach, aki a hollandiai Utrechti Egyetemen a molekuláris idegtudomány professzora.

Magyarázata szerint a változat nem az agy szerkezeti rendellenessége, csupán a fejlődés utolsó lépése zajlott hibásan, ezért csak "finomhangolásra" van szükség. Philip Asherson, a King's College London molekuláris pszichiátria professzora is úgy véli, hogy még mindig a korai környezeti hatások között érdemes keresni az ADHD kiváltó okait. Szerinte még sok mindent meg kell tudni a szóban forgó génekről, valamint arról, miként befolyásolják az agy fejlődését.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.