Az antipszichotikumok egyik veszélye

MTI
megjelent:

A pszichózis elleni szerek növelik a vérrögök képződésének relatív kockázatát - idézte brit kutatók megállapítását kedden a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk). A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közzétett kutatási eredmények az eddigi legerősebb bizonyítékot jelentik az antipszichotikumok és az életveszélyt jelentő vérrögképződés közötti összefüggésre.

A Nottinghami Egyetem kutatói 25 ezer eset elemzése alapján megállapították, hogy az elmúlt két évben pszichózis elleni szert szedett emberek körében egyharmaddal nagyobb volt a rögképződés valószínűsége a szokásos átlagnál, sőt a korszerűbbnek tartott gyógyszerek esetében még ennél is magasabb volt a kockázatnövekedés. A tanulmányban szereplő emberek közül 16 ezernél mélyvénás trombózis jelentkezett, 9 ezernek pedig tüdőembóliája volt. Az újabb, úgynevezett atípusos antipszichotikumot szedőknél 73 százalékkal magasabb kockázatot találtak a rögképződésre, míg a régebbi típusú szereket szedőknél 28 százalékkal emelkedett meg a vérrögök kialakulásának valószínűsége. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a relatív kockázatnövekedés mellett is alacsony a vérrögképződés esélye. A pszichózis elleni gyógyszereket általában olyan állapotok esetében adják a pácienseknek, mint a szkizofrénia vagy a bipoláris zavar.

(MTI)

Cikkajánló

A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Trombózis
A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.