Hogyan kezelhető a munkahelyi stressz? - A pszichiáter válaszol

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A testvérem új munkahelyen kezdett el dolgozni, ahol a munkaköre nem kis stresszel jár. Amúgy is hajlamos arra, hogy könnyen felidegesítse magát, már fogyott is néhány kilót - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Egy új munkahely és általában minden újdonság az életünkben megszokást igényel, ami bizony izgalommal, szorongással, stresszel jár. Új munkahelyen új feladatokat kell megismerni és megoldani, új kollégákat kell megszokni, és főként önmagunkat elfogadtatni velük.

Ez bizony nem könnyű, de természetesnek nevezhető folyamat, kb. 1 hónap alatt jó esetben lezajlik, "felvesszük a szükséges fordulatszámot". Ez idő alatt a szabadidő és a hétvégék pihentető eltöltése, a család részéről a pozitív, támogató, a figyelmet a stresszes munkáról elterelő hozzáállás az igazi gyógyszer.

Végig kell gondolni azt is, hogy ügyesebb, hatékonyabb munkaszervezéssel esetleg csökkenthető-e a napi stressz, nyugodtabbá tehető-e a munka elvégzése?

Kiégés
A burnout (kiégés) szindróma tünetei: ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanságérzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel! Forduljon pszichiáterhez, pszichoterapeutához. Az állapot magától nem múlik el, nem érdemes várni, szenvedni. Gyógyítható.

Autogén tréning, testmozgás, feszültségoldó tabletták

Ha az Ön által említett probléma ezen már időben túlmutat, akkor sajnos felmerül, hogy nem túl nagy fába vágtuk-e a fejszénket a munkakör elfogadásakor.

Az Ön által írt fogyás a tartós stressz, feszült, szorongó állapot figyelmeztető jele. Érdemes lenne akár pszichológus szakember segítségével relaxációt, autogén tréninget tanulnia és alkalmaznia, mely segít levezetni a felhalmozott feszültséget.

Ugyanilyen célzattal javaslom a rendszeres aktív testmozgást. A feszültség, a szorongás egyfajta levezetetlen és ezért károssá váló energia, a sport nagyon sokat javíthat ezen, sokkal kiegyensúlyozottabbá válik tőle a beteg.

Ha mindezek nem segítenek, akkor felmerül feszültségoldó tabletták átmeneti szedése, szakorvosi javaslat és receptfelírás alapján.

Szándékosan hagytam azonban a végére ezt a lehetőséget, mert ezt nem szabad a probléma megoldásának tekinteni, maximum átmenti támogatásnak. Mindig azt mondom a betegeimnek is, a feszültségoldó tabletta önmagában nem old meg semmit! Ezek ugyanis a probléma valós okainak megoldását csak elodázzák, továbbá ez a látszatmegoldás hosszabb távon könnyen vezet gyógyszeres hozzászokáshoz.

A tartós stressz a szervezetet láthatatlanul mérgezi; ha a beteg nem tud megbirkózni egyedül vagy segítséggel a munka jelentette terheléssel, akkor saját egészsége érdekében, sajnos, a munkahelyváltás lehetőségét is mérlegelni kell.

Tovább A munkahelyi stressz és a mobbing | Stressz teszt

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáterForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.