A szülés utáni depresszió tünetei - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Három gyermekem van. A kisebbik négy hónapos, szeretem őket, de nemrég olyan gondolatom volt, hogy bántalmazzam a kicsit. Megijedtem és elmentem orvoshoz, aki depressziót állapított meg és gyógyszert írt fel. A gondolatomat nem mertem neki elárulni. Mit tegyek?" - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Szülés után többféle pszichés reakció alakulhat ki a kismamában. Előfordulhat szorongás, lehangoltság, depresszió, akár gyermekágyi pszichózis is.

Három gyermek ellátása nagyon nehéz és megterhelő feladat bárkinek. Részletes pszichiátriai vizsgálat nélkül csak a lehetőségeket tudom felsorolni, pontos diagnózist nem tudok felállítani. Lehet, hogy kényszergondolatai vannak, akkor kényszerbetegségről beszélünk.

Ezek a gondolatok akaratlanul jelennek meg, szorongást keltenek, egészségesekben is előfordulhatnak ritkán. Ebben a kórképben kialakulhatnak kényszercselekvések, a kórkép nem múlik el magától, kezelést igényel.

Lehetséges az is, hogy amiről beszámolt, az valamilyen utasító gondolat, esetleg hanghallás, melyek súlyos depresszióban és gyermekágyi pszichózisban léphetnek fel. Szintén megfelelő pszichiátriai terápiát igényel mindkét állapot. Azt javaslom, keresse fel ismét pszichiáterét, számoljon be őszintén panaszairól.

A szakember tisztában van vele, hogy ez nem azt jelenti, hogy Ön nem szereti gyermekét vagy nem jó anya, hanem egy betegség tünete jelent meg, mely a megfelelő kezelés után javulni fog.

Terápia nélkül állapota rosszabbodhat is, akkor viszont előfordulhat, hogy hosszabb időt lesz szükséges gyermekei nélkül eltölteni.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit pszichiáter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.