Válás és gyermeknevelés - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Válófélben vagyunk a férjemmel. Ő már alig van itthon, a közös házat már áruljuk. Hogyan lehet mindezt közölni az ötéves kisfiammal?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Bizony a gyerekek nagyon érzékenyek minden kis rezdülésre, és a ki nem mondott szavakból talán még többet is megértenek.

A gyerek érzi, ha baj van, de nem tudhatja, mi történik pontosan, és hogy mi lesz majd vele. Az ismeretlentől való félelem önmagát táplálja. Minél kevesebbet tud egy gyerek, annál többet képzelődik, annál erősebben szorong.

A szülővé válás pszichológiája

Szülőnek lenni nem könnyű dolog, de annál szebb és boldogabb érzés, mikor gyermekeink a szeretetünket viszonozzák, nincs.
A szülővé válás pszichológiája

A kisfiú is biztosan érzi, és azt is érzi, hogy feszültség van, még ha nem is előtte veszekednek. Természetesen az volna az ideális, ha a két szülő együtt tudná megmondani a gyerekeknek, hogy el fognak válni.

Ha ez nem lehetséges, akkor is fontos, hogy Ön után az édesapa is üljön le vele beszélgetni, hogy tőle is hallja, mi a helyzet, és az ő kapcsolatukban se legyenek kimondatlan dolgok. A magyarázat legyen rövid, és egyszerű.

Az olyan részletek, hogy ki mit követett el, és hogy mi a válás oka, NE legyenek részei a magyarázatnak! Az ő szintjén el lehet neki magyarázni, mi történik, anyu és apu már máshogy szereti egymást, most már csak barátok.

Az őszinteség és egyszerűség a járható út

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
Ha tisztában van a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülheti el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni.
A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Fontos kihangsúlyozni, hogy a különköltözés (és talán a válás szót egyenlőre nem is kell neki megemlíteni) oka a szülők közötti kapcsolat kizárólag.

A gyermekeknek ilyenkor az az elsődleges üzenet jön át, hogy ők tettek valamit, ők az okai annak, hogy a szülők már nincsenek jóban, és hogy ezt hogyan hozhatnák helyre.

Fontos neki elmondani azt is, hogy ettől még az ő élete nem fog változni, ugyanúgy látni fogja az apukáját, és annyit találkozhatnak óvoda után, vagy hétvégén, mint máskor, csak annyi lesz a különbség, hogy nem laknak együtt.

A téma cikkei

Nem tudom, tervezték-e, hogy a válás után azért még lesznek közös, hármas programok, de egy-két ilyen programot érdemes betervezni, hogy könnyebb legyen a kisfiúnak az átmenet.

Biztosan nehéz lesz ezt neki feldolgozni, arra kell figyelni, lehető legkevésbé legyen neki rossz, aminek a legjárhatóbb útja az őszinteség.

(WEBBeteg/Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró, szakértő: Kovács Boglárka, gyermekpszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.