"Segítség, kamaszodik a fiam!" - A pszichiáter válaszol

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

"A fiam 13 éves és kamaszodik. Korábbi önmagáoz képest zárkózottabb, nem beszél velem, a múltkoriban a cigarettát is kipróbálta. Már a sport sem érdekli. Mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Aggodó Anyuka!

Kisfia nagyfiúvá válik, a kamaszkor váltazásainak közepében van benne. Ilyenkor sok hormonális, testi és érzelmi történések zajlanak.

Ebben az időszakban éppen ezért gyakori a zárkozottság a szülővel szemben és az, hogy inkább a kortársakkal töltik idejüket a serdülők. Amiatt nem kell aggódnia, hogy most nem Önt keresi fel a korábbi gondolataival, nem igényli, hogy elkísérje az edzésekre. Ez utóbbi a kortárscsoportban "cikissé" is válhat, ezért nem kéri. Mert ez az időszak a leválás, önállósodás időszaka, ezzel minden kamasznak és szülőnek meg kell küzdenie.

A cigaretta kipróbálása is sokszor a társak nyomására történik, megmutatják, hogy milyen felnőttek is ők valójában. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy későbbiekben drogfüggő válik gyermekéből. Ez a próbálkozások időszaka, és ez nem mindig pozitív dolgok kipróbálását jelenti.

A drogfogyasztás jelei

Ne hagyja figyelmen kívül a kamaszkori droghasználat figyelmeztető jeleit. Ha a lentebb felsorolt jelek közül ugyanabban az időperiódusban legalább hatot észlel gyermekénél, feltétlenül beszéljen vele, s kérje szakember segítségét!
A kamaszkori drogfogyasztás figyelmeztető jelei

A túlzó szigor nem megfelelő hozzáállás

Valóban, a túlzó szigor, erőszakos közeledés nem vezet jóra. Az eddig fia felé közvetített normák továbbra is benne élnek, tudja mi a helyes és helytelen. Fontos, hogy tudja gyermeke, hogy minden problémával, érzéssel Önhöz fordulhat, nem kell tartania attól, ha őszinte és elmondja hibázott. Hiszen mindannyian, így ő is hibázik. De ha tudja, hogy mindenkori megértésre és segítségre talál édesanyjánál, akkor előbb-utóbb Önhöz fog fordulni.

A téma cikkei

Ha a sport a mindene, akkor tájékozódjon etéren (kedvenc csapat, meccsek, játékosok), hogy legyen közös témájuk. Csapatmez vagy egyéb csapat-ajándékkel is meglepheti.

A tanulás lehet, hogy ezidőben kicsit feledésbe merül, de biztosan van kedvenc tantárgy, amellyel többet foglalkozna szívesen a fia. Erről is tudjon meg többet, keressen ilyen témában könyvet, filmet, internetes oldalt.

Életkorok pszichológiája: a kamaszkor

Kamaszkorban az addigi, viszonylag kiegyensúlyozott gyermeki, gondtalan lét összekavarodik. A testi és lelki változások felborítanak mindent. A kamasz, természetéből adódóan minden ellen lázadni kezd. Vitatkozik, és kérdőre von mindent és mindenkit. Viselkedésével és külsejével is különbözni akar a felnőttektől.
Meg kell küzdenie nemi szerepéért. Férfivé, nővé kell válnia. A korai szexualitás inkább riasztó, örömtelen és félelmet keltő. Gyakran ettől remélnek megoldást a magányukra, ettől várnak szeretetet, mert igen gyakran ennek hiányától szenvednek. Az udvarlás, a gyengédség szinte ismeretlen fogalom ma már. Ezt is a felnőtt környezettől tanulják, gyakran a saját közvetlen környezetüktől.
Életkorok pszichológiája: a kamaszkor

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Oriold és Társai Kiadó - Paul T. Mason MS, Randi Kreger
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.