A párom mániás depresszióban szenved - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"z élettársam mániás depresszióban és borderline személyiségzavarban szenved. Sokszor nem tudom, hogy kellene viselkednem vele. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A mániás depresszió esetében folyamatos gyógyszeres kezelés szükséges. Hiszen mind a depressziós állapot, mind a mániás tünetek megnehezítik mind a beteg, mind környezet életét. Mániás "túlpörgés" ellen ész érvekkel nem tud mit tenni, a súlyos lehangoltságban pedig nagyon nehezen hozzáfárhető az illető.

Az állapotok potenciálisan veszélyesek is lehetnek, súlyos depresszió folyamán öngyilkossági gondoltatok, mániás fázis esetében meggondolatlan, veszélyes tetteket is véghez vihet az illető. A folyamatos pszichiátriai kontrollt és kezelést nagyon komolyan kell venni, anélkül nem fog javulni a beteg állapota, és súlyosbbodhat is.

A borderline személyiségzavarra jellemző az érzelmi labilitás, önsértéssel fenyegetőzés, ingerlékenység, hirtelen dühreakciók. Ez az állapot hosszú távú pszichoterápiát igényel. Amit tenni tud, hogy párja pszichiátriai kezelését felügyeli, biztosítja a terápiás előírások, gyógyszerszedések betartását.

Az érzelmi hullámvasút

A bipoláris zavarokat osztályozhatjuk a mániás epizódok súlyossága szerint is.
Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Bipoláris zavar
A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.