"Nem tudom feldolgozni az Anyukám halálát!" - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Pár hónapja halt meg az Anyukám és azóta nem tudok megnyugodni. Akut leukémiája volt. Állandóan bűntudat gyötör. Állandóan jár az agyam, aminek mindig az a vége, hogy azt érzem, én vagyok a hibás. Valamire nem figyeltem oda. Képtelen vagyok elfogadni, hogy Anyukám egyszer csak nincs. Hogyan lehet ezt a hiányt feldolgozni? " - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

A gyász folyamata nem zajlik le néhány hét alatt. A gyászreakció részeként nagyon sokan szenvednek önvádló gondolatoktól. Az édesanyja elvesztése miatt érzett hiányt betölteni nem lehet, halálát feldolgozni nem kevés időbe kerül.

Sajnos, a betegsége alattomos természetéből adódóan a végkifejlet aligha lehetett volna más. Ha nem vitte volna az édesanyját orvoshoz, most hogyan tudna tiszta lelkiismerettel tükörbe nézni?

A "jó" gyász

Mit tehet azért, hogy jól gyászoljon? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. A "jó" gyász

Adjon időt magának, szeretteink halálának elfogadása testileg-lelkileg próbára tesz mindannyiunkat.

A halál elsősorban a nyugati kultúrában elő emberek számára elfogadhatatlan. Ha az elmúlás témáját más, a keleti kultúrák szempontjából közelítjük meg, új távlatok nyílnak előttünk.

Próbáljon tájékozódni ebben az irányban, jónéhány kérdésére választ, megoldást fog kapni.

A halál elfogadása

A felkészülés természetesen rengeteg dolgot foglalhat magába, a fontosabb pénzügyek rendezésétől, végrendelet írásától kezdve egészen az olyan dolgok kipróbálásáig, melyre mindig is vágyott. A halál előtti időszak óriási javulást is jelenthet mindazokban a kapcsolatokban, melyek a múlt bizonyos sérelmei miatt nem működtek megfelelően. Ezeknek a helyreállítása megnyugvást hoz mindkét fél számára. A halál elfogadása

(WEBBeteg/ Kertész Tímea, pszichológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.