A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye

MTI
megjelent:

Minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor.

A boldogságot tanulni kell - figyelmeztettek német pszichológusok a karácsony közeledtével. Szerdai felhívásukban tekintélyes szekértők arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben az ünnep előestéjén az emberek egy része tele van reménnyel a boldogságra, a szeretetre és a harmóniára, mások valósággal belebetegszenek a stresszbe, illetve az elvárásokba.

Pszichoterápia: a gyógyító szavak
A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

Nem véletlen, hogy - legalábbis Németországban - ezekben a hetekben rendszerint erőteljesen növekszik az öngyilkosságok száma. Az ünnep előtti napokban még erőteljesebben vetődnek fel a kérdések arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a boldogság, illetve mi az élet értelme.

Mindennek kapcsán az idézett pszichológus-szakértők elsősorban a pozitív gondolkodást ajánlották.

Ugyanakkor elismerték, hogy a pszichológia az elmúlt évtizedekben mindenekelőtt a depressziót, a félelmeket és az úgynevezett burn-out szindrómát - azaz a sajátos kiégést, elfáradást - vizsgálta, elhanyagolta az élet pozitív aspektusait, így a növekedést, a boldogságot vagy épp a kreativitást, amelyek élvezetére - mint hangsúlyozták - tanítani kell.

Humor - A boldogság legfőbb eszköze

Ezzel összefüggésben utaltak arra, hogy a pozitív gondolkodás nem csupán a pszichikai betegségek ellen nyújt erősebb védelmet, de az általános "életelégedettség" javítja az emberi jellemvonásokat is.

A munkahelyi stressz és a mobbing
Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni az adott helyzettel, mennyire bízunk önmagunkban, saját erőnkben, saját döntéseink helyességében. Munkahelyi stressz és a mobbing.
Azaz - mint tanulmányok bizonyították - minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel.

A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor.

Ráadásul az ugyanúgy fejleszthető, mint például az izom.

Ebből kiindulva több német egészségügyi intézetben úgynevezett humortanfolyamokat vezettek be, garanciát vállalva arra: aki elvégez egy háromhónapos tanfolyamot, az jóval több humorral, derűlátással és életörömmel tekint a jövőbe, mint a program előtt.

Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?
A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
A kifejezés arra is utal, hogy az illető nem tanulta meg az önállóságot, a szuverenitást, nem képes arra, hogy független lényként életképesnek érezze magát. Szorong, félelmek gyötrik ezzel párhuzamosan fantáziavilága felerősödik, de abból semmit nem valósít meg.
Állandóan várakozó, érzelmileg kielégítetlen állapotban van. Leginkább olyan kutyára hasonlít, aki egész nap arra vár, hogy megdicsérjék, megvakargassák, enni, inni kapjon, elvigyék világot látni, törődjenek vele.
Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?>>

Az általános elégedettség titkai: három fontos tényező

A karácsony előtti felhívás három olyan fő tényezőt említett, amelyek nélkülözhetetlenek az általános megelégedettséghez. Ezek közül az első az élet tudatos élvezetére való törekvés, a második a saját potenciálok kihasználása - azaz a sokat emlegetett önmegvalósítás -, a harmadik pedig az értelmes élet.

Kiégés
A burnout (kiégés) szindróma tünetei: ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanság érzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel! Forduljon pszichiáterhez, pszichoterapeutához. Az állapot magától nem múlik el, nem érdemes várni, szenvedni. Gyógyítható.
A már említett tanulmányok szerint azok az emberek a legboldogabbak, akik mindhárom tényezővel rendelkeznek.

A bankszámlával kapcsolatban a német szakértők úgy vélekedtek, hogy a pénz hosszabb távon nem boldogít, hacsak az ember nem él tényleges szegénységben. Ha viszont nem az a gond, hogy mi is legyen a betevő falat holnap, a boldogságérzet szempontjából a bankszámla másodlagos.

Azaz a boldogság szempontjából nem az a fontos, hogy egy vagy három hűtőszekrény áll-e a konyhában - utaltak rá a német pszichológusok, hangsúlyozva: mindez talán megkönnyíti a karácsony előtti ajándékhajhászást, illetve általánosságban segít az ünnep élvezetében.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.