"Ok nélkül megijedek, félelem lesz úrrá rajtam" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Néha olyan érzésem van, mintha megijednék valamitől. Ilyenkor hevesebben ver a szívem és a közérzetemre is kihat. Olyan, mintha nem tudnám a gondolataimat irányítani,de ez csak álomból ébredés után van. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A hirtelen erősebb szívdobogás és szapora pulzus hátterében szervi eltérés is állhat, ezért ezt először ki kellene zárniuk háziorvosával. Ugyanakkor a hirtelen, kellemetlen szívdobogás érzése, rossz közérzet lehet újabb pánikroham tünete.

Illetve jelentkezhet olyan panasz is pánikbetegségben, hogy roham alkalmával olyan furcsa érzése van, mintha a realitás megváltozna vagy mintha nem önmaga lenne.

További cikkeink
Az előbbit nevezik derealizáció, az utóbbit deperszonalizáció érzésének. mindkét tünet lehet pánikroham velejárója. Tehát lehetséges, hogy ismételt pánikrohamai vannak, csak újabb tünetekkel.

Emellett létezik egészséges embereken olyan eltérés is, amikor ébredés folyamán "mintha" látnának, éreznének valami furcsát. Ez az ún. "hipnagóg hallucináció" nem jelent kórosat.

Azt javaslom, háziorvosi kivizsgálás után keressen fel pszichiátert a pontos diagnózis és esetleges terápia módosítása végett.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Módosítva: 2012.02.19 21:24, Megjelenés: 2012.02.19 21:24

CIKKAJÁNLÓ

 Gyerekek és a megfázás

Gyerekek és a megfázás

Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása gyerekeknél? Mi is a megfázás?

Bőrbetegségek a lábon

Bőrbetegségek a lábon

A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.

Készülj fel a második hullámra!

Készülj fel a második hullámra!

Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.

Amikor valaki a hányástól retteg: az emetofóbia...

A fóbiák igen elterjedt szorongásos betegségek. Ezen belül a speciális fóbiáknak vannak jól ismert és elterjedt formái. A kutyától, a póktól, a magasságtól,...

Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel az...

Lányoknál sokszor nem veszik észre vagy hibásan diagnosztizálják az autizmust, mert annak előfordulása sokkal gyakoribb a fiúknál.

Amikor a lélek betegíti meg a férfiak...

A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak...

Fóbiák: A félelem börtönébe zárva...

A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb...

"Erős félelemérzet fog el..." - Az orvos...

"Alvási problémákkal küzdök: sokszor elalvás után pár perccel felébredek és erős félelemérzet fog el. Hajnalig is ébren maradok és furcsa, aggodalmas...

Félelem a sötétben - Az orvos válaszol...

Három és fél éves kisfiam kb. fél éve éjszaka nagyon fél. Nem tudja megmondani, hogy mitől. A férjemmel alszik, akinek a kezét fogja egész éjjel és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Szorongás teszt

Szorongás teszt