Marihuánától lehetek skizofrén? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Tíz éve rendszeresen használok kannabiszt, bár mostanában már egyre kevésbé. Kicsit megijedtem, mert egyre több és súlyos pszichés betegség (skizofrénia) tüneteit vélem felfedezni magamon. Visszafordíthatatlan a folyamat?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A kannabisz krónikus használata motiválatlanságot okoz, mely megmutatkozik iskolai, munkahelyi tevékenységekben, ahol tartós figyelemre lenne szükség.

A páciensek tartósan kedvetlenek, tétlenek, improduktívak. Ezek a panaszok valóban hasonlítanak a skizofrénia, depresszió tüneteire. Emellett kialakulhat pszichés függőség, ezáltal anyagi problémák és az előbb részletezett tünetek miatt társadalmi elszigeteltség.

A terápia első lépése a szerhasználat elhagyása, második pedig a rehabilitáció. Ez utóbbi magában foglal egyéni-és csoportos pszichoterápiát, emellett pedig érdemes önsegítő csoportokon is részt venni.

Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei

A pszichoterápia vezethet eredményre

Ezek a pszichoterápiák szakemberek vezetésével folynak, melynek folyamán gondolkodásmódján lehet alakítani, a helyes mederbe terelni.

Hoszzú folyamat és kitartást igényel, de ha az akaraterő megvan, akkor van visszaút.

Mindenképpen kérjen segítséget a lakhelyének megfelelő drogambulancián vagy pszichiátriai szakrendelésen, ahol tájékoztatni tudják a terápiás lehetőségekről.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Skizofrénia videó

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.