Mit tehetünk az őszi depresszió ellen?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A komor őszi időjárás sokak számára nemcsak az égboltról törli le a derűt, hanem a hosszú távú hangulatra nézve is borút hozhat. A napsütéses órák számának csökkenésével eluralkodhat a depresszió, az általános fáradtság és enerváltság, ám tehetünk ellene!

Az őszi szezon kiváltotta hangulati hullámvölgy oka a napsütéses órák számának drasztikus csökkenése. Egy-egy hidegfront uralma alatt napok telhetnek el anélkül, hogy a nap kisütne, s a fény hiánya miatt szervezetünk a nyáron megszokottól jóval kevesebb szerotonint termel, amely jó közérzetünkért felelős.

Genetikai hajlam vagy környezeti hatások?
A depressziós probléma gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.

Főbb tényezők

A szerotonin közvetlenül egy esszenciális aminosavból, a triptofánból képződik, amely alaphelyzetben nem található meg a szervezetben, hanem a bevitt táplálékkal érkezik: leginkább tejben, tejtermékben, szárnyasok húsában, marhahúsban, tojásban, borsóban, dióban, mogyoróban és burgonyában található meg.

Hangulatjavítóként – a szakemberek javaslata szerint – ajánlott a nevezett élelmiszereket tartalmazó ételt a nap utolsó étkezésére tervezni, esetleg lefekvés előtt egy nagy pohár tejet inni, vagy magas kakaótartalmú csokoládét fogyasztani, így az alvászavaroknak is elejét vehetjük, s az alvás is a lehető legpihentetőbb lesz.

Hogyan jussunk szerotoninhoz?

Ám mindezzel még messze nem garantált, hogy a depresszív hangulatot száműztük! Ahhoz, hogy a bevitt triptofánból ténylegesen szerotonin legyen, a napfény elengedhetetlen!

Depressziós vagyok?
Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak.
A depresszió tünetei

Még ha a napsütést a nyáron megszokott formában nem is érzékeljük, egy kiadós séta során bőven kapunk elegendő fényt ahhoz, hogy a hangulatjavító folyamat végbemenjen szervezetünkben.

A szakemberek szerint már az ebédidőben tett rövid séta is elég lehet, hogy a szerotonin-képződés beinduljon, ám nem szabad, hogy ez legyen a nap egyetlen szabad levegőn eltöltött időszaka

„Napfénytartályokat” feltölteni!

Hétvégenként, amikor több szabadidőnk van, hosszabb sétákkal, túrákkal feltankolhatjuk „napfénytartályainkat”, ám aki nem tudja megoldani a szabadban való tartózkodást, azon speciális, 10 ezer lux fényerejű lámpák is segíthetnek.

A depresszió

Az otthoni átlagos lámpák messze nem teljesítenek ilyen „fényesen” csupán 300-500 lux közötti fényerejükkel.

A különleges lámpák mellett másik, lényegesen olcsóbb lehetőség a színes üvegű (nap)szemüveg beszerzése, így egy kis szemfényvesztéssel megtéveszthetjük érzékeinket, s szervezetünk egyből belefog a szerotonin termelésébe.

A különböző színű üveggel rendelkező szemüvegek cserélgetésével más-más hatást érhetünk el: míg a narancsszínű erőt ad, a zöld nyugtat.

Az apróbb trükkök mellett a szomorkás őszi-téli évszakokra ajánlatos tudatosan felkészülni, s úgy alaktani mindennapjainkat, hogy több időt tudjunk szánni magunkra: egy-egy jó könyv olvasása, a jógázás, vagy az autogén tréning időigényes, ám többszörösen megtérülő foglalatosság.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
K. J., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.