Örökölhető a bipoláris zavar? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

25 éves nő vagyok, a párom kilenc évvel idősebb, körülbelül öt éve állapítottak meg nálam az orvosok bipoláris zavart, mániás epizódot. Gyógyszerszedés mellett tünetmentes. Nagyon szeretnénk kisbabát. Befolyásolják-e a gyógyszerek a teherbe esést? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Bipoláris zavar öröklése

25 éves nő vagyok, néhány éve állapítottak meg nálam bipoláris zavart. Gyógyszerekkel tünetmentes vagyok. A párommal nagyon szeretnénk kisbabát. Befolyásolják-e a gyógyszerek a teherbeesést? Ha igen, milyen káros hatásai lehetnek a kicsire? Mennyi esély van arra, hogy örökli a betegséget?

A pszichiáter válaszol

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

A köznyelvben ez a betegség a "mániás depresszió", és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általánosítások, téves hiedelmek. Tünetek, kezelés - minden a bipoláris zavarról a WEBBetegen.

A terhesgondozás részeként a genetikai rendelés foglalkozik betegségek, gyógyszerek terhességre gyakorolt kockázatával. Sajnos a kérdéses szerek külön-külön is komoly hatású gyógyszerek, a terhesség szempontjából nem kockázatmentese (májkárosító hatás, a dopamin-háztartás befolyásolása érintheti a tejelválasztást is, de akár a vércukorháztartásra is lehet hatása). Gyakori mellékhatás továbbá például a testsúlygyarapodás - hogy ez terhesség során hogyan alakul, előre megjósolhatatlan. Hangsúlyozom, ezek csak kockázatok, amit írok, messze ne úgy olvassa, hogy ennek pontról-pontra be is kell következnie!

Mivel etikai okokból terhes nőkön gyógyszerkísérleteket nem lehet végezni, így nincsenek pontos adatok, nem mondható meg, hogy mekkora a valós kockázat egy-egy konkrét esetben. Sajnos alapelv, hogy gyógyszermentes terhességre kell törekedni, és még úgy sem garantált az egészséges magzat.

A hajlam öröklődhet

Az Ön betegsége direktben nem öröklődik, de a hajlam valamilyen szinten igen. A genetikai háttér szerepét bonyolítja, hogy a géneken túl a gyereket a szülői házban érő látott-hallott hatások is sokat számítanak. Tehát beteg szülő(k) mellett nőhet fel labilissá gyerek csak amiatt is, mert nem volt meg a családban a nyugalom és a szerető gondoskodás. Az egypetéjű, de külön nevelkedett ikrek sorsának a követése adhatna biztosabb választ a gének szerepére, de ilyet etikai okból megintcsak nem lehet mesterségesen előidézni, maradnak az elszórt, véletlenül kiderülő családtörténetek gyűjtése és elemzése.

A genetikai háttér szerepéhez egyre több segítséget ad az emberi génállomány megismerése és értelmezése, de félek, ezen eredmények gyakorlati felhasználása inkább már egy következő generációra marad.

Jó időben vállalják a babát!

Mit javaslok? Ön még fiatal, ne kapkodjanak, fontos a megfelelő időzítés. A pszichiáterével is egyeztetve olyan időpontot válasszanak a teherbeesésre, amikor stabil pszichés állapotban van már hónapok óta, és a szedett gyógyszereket igyekezzenek a minimumra csökkenteni. Terhesség során is sűrűn járjon kontrollokra, mert a csökkentett gyógyszerdózis az Ön betegsége szempontjából jelenthet kockázatot.

Mindazonáltal egyáltalán nem akarom lebeszélni Önt a baba vállalásáról, csak azt szeretném jelezni, hogy az Ön esetében kicsivel több óvatosság és több odafigyelés kellhet, azt pedig el kell fogadni, hogy az élet sosem tud kockázatoktól mentes lenni! Soraiból érződik, hogy Ön tényleg várja már a babát, biztos vagyok benne, hogy betegsége ellenére is jó édesanyja lesz a kicsinek!

Jó egészséget kívánva:
Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Bipoláris zavar
A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.