Ön is beszél álmában?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Mondták már Önnek, hogy suttog álmában anélkül, hogy Ön ennek tudatában lenne? Esetleg gyermeke szokta kiabálásaival felriasztani? Az alvás közbeni beszéd előfordulása meglehetősen gyakori, ám általában nem tekinthető orvosi problémának.

Noha először viccesnek tűnik, az alvás közbeni beszéd (somniloquy) nem más, mint a paraszomnia (alvászavar) egy fajtája. Az esetek többségében az álmában beszélő nem veszélyes, bár előfordulhat, hogy a hallgató durvának és vulgárisnak találja. Az álmukban beszélők 30 másodpercnél nem beszélnek tovább, de egy éjszaka alatt több beszédperiódusuk is lehet.

Az éjszakai beszéd állhat csak dünnyögésből, egyszerű hangokból, vagy akár hosszabb, összefüggő mondatokból is. Az álmában beszélő általában csak magában, magának beszél, ám néha akár hosszabb társalgást is folytathat másokkal.

Ki beszél álmában?

A 3 és 10 év közötti gyerekek fele, a felnőttek 5 százaléka folytat egyfajta beszélgetést álmában. Ez lehet időszakos, de akár mindennap is előfordulhat. Egy 2004-es felmérés adatai szerint minden 10. gyerek beszél álmában hetente többször is. Meglepő lehet, de a lányok körében a jelenség semmivel nem gyakoribb, mint a fiúknál. A kutatók szerint az alvás közbeni beszéd hajlama örökletes.

Mi okozza?

Általában az alvás közbeni beszédről azt tartják, hogy álmodás közben zajlik. A kutatók azonban mai napig nem biztosak abban, hogy a rémálmokhoz lenne köthető, mivel az alvás bármely szakaszában előfordulhat. Noha a jelenség általában ártalmatlan, néhány esetben komolyabb alvás- vagy egészségi probléma jele lehet.

Az REM alvászavar (RBD) és a rémálmok két olyan alvászavar, melyek során az abban szenvedő kiáltozik álmában. Rémálom esetén a beteg nemcsak kiáltozik, de rugdosódik is. Ebből az állapotból nehéz felébreszteni a beteget, sőt, a rémálmoktól szenvedő gyerekek nemcsak beszélnek álmukban, hanem általában alvajárók is.

Az RBD-ben szenvedő betegek kiabálnak, visítoznak, morognak és el is játszák az álmukat, mely gyakran túl heves. Az alvás közbeni beszédhez társulhat alvajárás, vagy alvás közbeni evés is.

Alvás közbeni beszédet okozhatnak még bizonyos gyógyszerek, az érzelmi stressz, lázas állapot, mentális sérülés.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben az alvás közbeni beszéd hirtelen jelentkezik, intenzív félelemmel, visítással, erőszakos cselekedetekkel társul, keressen fel egy alvásszakértőt!

Amennyiben úgy érzi, gyermekének vannak alvásproblémái, keressék fel a gyermekorvosát!

A jelenség általában nem igényel gyógyszeres kezelést, kivéve, ha az valamilyen komoly alvászavar vagy egészségügyi probléma következménye.

Nincs ismert módszer az alvás közbeni beszéd csökkentésére, noha tény, hogy a stresszhelyzetek kerülése és az elegendő mennyiségű alvás csökkenti a jelenség előfordulási esélyét.

Alvásnapló vezetése sokat segíthet a háttérben húzódó problémák felderítésében. Vezesse két hétig, jegyezze fel, mikor fekszik le, mikor ébred, milyen gyógyszereket szed, milyen koffeintartalmú italokat vagy alkoholt ivott napközben, mennyit és mikor, valamint mikor tornázott.
Ezek az adatok hozzásegíthetik Önt és orvosát ahhoz, hogy megoldást találjanak a problémára.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.