A testsúlymérésről az evészavarok kezelésében

szerző: Dr. Major Adrienne - Belvárosi evészavar műhely
megjelent:

Az anorexia kezelésében (történjen az járóbeteg-ellátás vagy kórházi kezelés formájában) a testsúly rendszeres és következetes ellenőrzése elengedhetetlen.

Alapvető, hogy anorexia esetén a beteg tisztában legyen a testsúlyával. Legalább négy okot említhetünk, amiért a rendszeres testsúlymérés központi szerepet játszik:

  1. A beteg testi biztonsága érdekében.
  2. A rendszeres testsúlymérés megmutatja, hogy változnak-e az evési szokások.
  3. A testsúlyméréssel kapcsolatos szorongás és elkerülő viselkedés csökkentése.
  4. A testsúlymérés alapvető azoknak a hiedelmeknek a változásához, amelyek központi szerepet játszanak az evészavarokban. A betegek túlértékelik az elfogyasztott étel hatását a testsúlyukra, katasztrofizálják azt. A rendszeres testsúlymérés segít korrigálni ezeket a hiedelmeket.

Hogyan történjen a súlymérés? 3+1 aranyszabály követésével

A testsúlymérés a testi állapot megítélésének legfontosabb módja és a változás indikátora, nagyon gyakran feszültséggel teli pillanat. Íme, három szabály és egy ajánlás a testsúlyméréshez:

1. szabály: A testsúlymérés kétnaponta történjen, a napi testsúlymérés felesleges, természetes ingadozás mindig van.

2. szabály: Fontos, hogy a testsúlymérés reggeli előtt, wc-használat után, minimális ruházatban történjen.

3. szabály: Kiskorú járóbeteg esetén a szülők felelőssége a testsúlymérés. Gyakran van példa trükközésre (ezt nem a beteg, hanem az anorexiás kisördög teszi), ilyenkor érdemes naponta többször is megmérni a testsúlyt váratlan időpontokban.

+1 ajánlás: a testsúlymérés gyakran feszültséggel teli A szülő hajtsa végre higgadtan a mérést, ne kommentálja a gyarapodást vagy a súlyvesztést. Regisztrálja a testsúlyt és viselje el a gyermek indulatait.

Több kórházi osztályon az az elv, hogy ott mérik meg a testsúlyt, mondván, hogy ez a feszültségteli aktus ne zaklassa fel a családot. De a szülők úgyis megtudják a mérés eredményét, mert joguk van hozzá, illetve az orvosnak kötelessége is megmondani a gyermek állapotának ezt a fontos jelzőszámát – így bizony semmi értelme annak, hogy órákat utazzanak egy formális testsúlymérés céljából. Ha gyermek nagyon nem akarja, hogy a szülei mérjék meg a testsúlyát, akkor persze utazzanak, várakozzanak stb.

Tovább

(Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.