Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

szerző: Dr. Major Adrienne - Belvárosi evészavar műhely
frissítve:

A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában.

Ha a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

A serdülőkori anorexia kialakulásának hátterében nagyon gyakran felfedezhető valamilyen nehézség a serdülő önállósodási törekvésében, a családtól való leválás, függetlenedés folyamatában. Ilyenkor az anorexiának fontos pszichológiai üzenete van a családtagok, a környezet felé. A felszínen sok a dac, az ellenállás a családdal szemben. Fontos, hogy ezt ne indulattal kezeljük, hanem értsük meg a valódi pszichológiai jelentést.

Ugyanakkor a kialakuló evészavar, az evés körüli hercehurca, az anorexiás fiatal törekvése a családi működés feletti kontroll megszerzésére tovább növeli a feszültséget a családban. Függetlenül attól, hogy a feszültség oka vagy következménye az evészavarnak és a dac a családtagoknak szól, mégis vagy éppen ezért a családtagok tudnak a legtöbbet segíteni a feszültségoldásban. Ez sokszor nehéz feladat.

Ez is érdekelheti Anorexia: mi történik betegségtagadás esetén?

Hogyan tudjuk a családot segíteni?

A családterápiára érkező családtagok segítő szándékkal jönnek el. Amikor a család első alkalommal érkezik családterápiára, legtöbbször már nagy a feszültség a családban. Ez részben annak köszönhető, hogy hiába a jó szándék, mégsem tudnak célt érni. A családtagok gyakran aggódva figyelik, ahogy az anorexiás családtagjuk veszít a súlyából, így ösztönösen kínálgatják, noszogatják, megfőzik a kedvenc ételeit, de hiába. A sok terméketlen erőfeszítés idővel erős indulatokat vált ki, ami csak fokozza az anorexiás fiatal dacreakcióját. Ezért már az első találkozást megelőzően elküldünk a családoknak egy önsegítő kalauzt, melyet iránytűként használhatnak a feszültséggel teli pillanatok enyhítésére. Az önsegítő kalauz a leggyakrabban előforduló nehézségekkel való megküzdésben nyújt segítséget.

Íme, a legfontosabb kérdések

Érdemes-e biztatni evésre az anorexiás beteget? Nem, az anorexiás beteget senki ne biztassa evésre. A biztatás ellenállást vált ki nyílt formában vagy burkoltan (utána lemozogja, vagy egyéb módon megszabadul tőle).

Kell-e rendszeresen mérni a testsúlyt? Igen. A testsúly ellenőrzése legyen központban az evésre biztatás helyett.

Mi marad a biztatás helyett? A felelősség átruházása a gyarapodásért az anorexiás fiatalra és szeretetteli következetesség, erélyesség a szülők részéről.

Kell-e számolni a kalóriákat? Semmi értelme, egyetlen dolog számít, a testsúly.

Legyenek-e szabályok az evéssel kapcsolatban? Igen! Naponta 5 étkezés, 3 fő és 2 köztes étkezés. Az étkezések ideje legyen maximálva 30 percben.

Mit tegyünk, ha a gyermek részéről provokatív viselkedést látunk? Ne hagyjuk, húzzuk meg a határt. Ez segítség a gyermeknek.

Mi a szülő felelőssége? A szülő felelős a gyermek testi egészségéért, ezért kötelessége a súlymérés, szükség esetén a mozgáskorlátozás (iskola, edzés, egyéb programok).

Hogyan reagáljunk helyesen a dacos megnyilvánulásokra? Semmiképp sem indulatosan, hanem higgadtan, megértően, következetesen.

Miért nem mozoghat a gyermekem, hiszen attól jó étvágya lesz? Ez csapda, hiszen a mozgás ellenére nem gyarapodott a testsúly. A sporthoz testi erő szükséges, így amikor visszanyeri a beteg a testsúlyát, akkor folytathatja a sportot.

A családtagok a legjobb szövetségeseink a terápiában

Bizonyos esetekben az egyéni terápiában és az egyéb módszerekben is találhatnak segítséget, a család részvételének azonban többszörös lehet a hozadéka: nem csupán a beteg állapota javul, hanem a család is új feszültségoldó módszereket tanul meg. Ezért mondjuk azt, hogy az anorexiát közösen megfejtendő rejtélynek tekintjük, melynek megfejtésére szövetkezünk a beteggel és a családdal.

Tovább

(Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.