Gondolatok az online pszichoterápiáról

Dr. Pálvölgyi Rita
Szerző: WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter,
pszichoterapeuta

A távterápia az elmúlt években egyre elterjedtebb terápiás gyakorlattá vált. Szakmai fórumokon, műhelyekben igyekeznek a kollégák pontosan feltérképezni ennek előnyeit, hátrányait, hatását a terápiás folyamatra, kapcsolatra. A koronavírus miatti korlátozások újabb indikációját jelentik az internetalapú terápiás kapcsolatoknak, ezek száma a járvány során - vélhetően - jelentősen emelkedik.

A koronavírus-járványt megelőzően az online terápia alkalmazásának kialakulóban volt egy szabályrendszere. Fontosnak tartottuk, hogy a megismerkedés, a szerződéskötés személyesen történjen, és lehetőleg a későbbiekben is rendszeres személyes találkozások illeszkedjenek az online terápiába.

Rögzítettük, hogy bizonyos állapotok, betegségek kezelésére nem lehet megfelelő az online térben végzett terápia. Ilyenek a krízishelyzetek, veszélyeztető állapotok, öngyilkossági késztetések megléte, súlyos személyiségzavarok, alkohol- és drogfüggőség, pszichotikus állapotok.

A jelenlegi járványhelyzet - mint annyi minden mást - ezeket a szabályokat is felülírja, módosíthatja. Továbbra is nagyon fontos azonban a keretek pontos meghatározása és a terápiás indikáció szem előtt tartása.

Az online terápia korábban leginkább a fizikai távolság leküzdésének volt az eszköze, illetve a fizikai korlátozottság vagy bizonyos szorongásos betegségek is indokolhatták a távterápia választását. Más esetben a paciens lakóhelyének a közelében nem talál pszichoterápiás segítséget, vagy az utazással járó nehézséget, költséget, időt igyekeznek ilyen módon megspórolni. Mára az online terápia választásának talán leggyakoribb okává vált a koronavírus-fertőzéstől való félelem, illetve a személyes találkozás elkerülésének igénye.

Az online terápia menete

Az időpont egyeztetése telefonon, e-mailben vagy internetes felületen történhet. Az elérhetőségi adatok mellett rögzíteni szükséges a terápia időtartamát, – magánrendelés esetén – költségét, a fizetés módját. Érdemes kitérni rá, hogy a rögzített időpontban ki jelentkezzen, illetve szükség van-e előzetes jelzésre. Fontos lehet gondolni a műszaki feltételek okozta problémákra (vonal akadozása, megszakadása, kép-, hangproblémák).

Már a jelentkezéskor, de legkésőbb az első ülés során dönteni kell a terapeutának arról, hogy vállalható-e az adott paciens, illetve a problémája online keretek között. Ha ez nem megoldható, akkor – tekintettel az ellátás nehezítettségére – felkészültnek kell lennünk arra, hogy a pacienst tájékoztassuk az egyéb lehetőségekről.

Hasznos lehet egy elektronikusan kitölthető űrlap elküldése, melyet a páciens kitöltve visszajuttat.

Előnyök és hátrányok

Fontos, hogy tudatában legyünk annak, milyen különbségekkel, hátrányokkal, előnyökkel kell számolnunk a távterápia során a személyesen zajló folyamathoz képest.

A monitor előtt zajló pszichoterápia másképp kezdődik és hirtelenül végződik. Hiányzik a megérkezés és a távozás ideje, folyamata, melynek során a paciens felkészül az ülésre, illetve távozáskor még foglalkozik az elhangzottakkal, továbbgondolja azokat. Páciens és terapeutája sokkal kevesebbet érzékel egymásból. A testtartás, testbeszéd, öltözék, illat, a terápia során végzett mozdulatok mind kívül kerülnek a terápiás térből. Nem lehet szemkontaktust tartani a megszokott módon, illetve azt is nehezebb érzékelni, ha a paciensnek ez nehézséget okoz.

A terápiás tér, ennek az állandósága beindítja a terápiás folyamatot, segít megteremteni a folyamatosságot az ülések között. Emellett le is zárja azt, onnan az információk nem kerülhetnek ki. A terápiás térben „ott lehet hagyni” a fájdalmakat, szorongásokat, a paciens ezektől megszabadulva távozhat.

Online keretek között a paciens rendszerint saját otthonából vesz részt a helyzetben. Ez nyújthatja a biztonság érzését is, de zavaró is lehet. A családtagok hallhatják az elhangzottakat, vagy ez állandó félelemként jelen lehet. Váratlanul beléphet a szobába egy gyerek, a társ vagy a szülő. Ez a lehetőség nagyban nehezítheti a fókuszálást, elmélyülést.

A paciens, a terapeuta egyaránt a megszokottól eltérő környezetből jelentkezhet be. Ez plusz információt is nyújthat, emellett fantáziákat mozgósíthat a másik személyes környezetére vonatkozóan. Előfordul olyan, hogy a paciensnek igénye, hogy bemutassa otthonát, és körbe vezeti a terapeutát a lakásában.

Más esetekben a paciensekben az online terápia félelmeket kelthet. Aggódhatnak attól, hogy az elmondottak lehallgatásra kerülhetnek, hogy a terapeuta szobájában más is tartózkodik, más is hallja őt.

Az online tér korlátozza a szavakon kívüli terápiás elemek alkalmazását, ezért ez a módszer a verbalitásra épül.

Mindkét fél számára nehezebb lehet a figyelem fenntartása, a fókuszálás. Ez nagyrészt a monitoron kívüli információk hiányából adódhat. Emiatt sokan fárasztóbbnak élik meg az online zajló terápiát. Máskor az elmélyülés akadályát képezi a virtuális kapcsolat.

Új lehetőségeket is biztosít az online pszichoterápia

A távterápiának lehetnek előnyei is a személyes folyamathoz képest, a távolság leküzdésén túlmenően is. Mivel kevesebb befektetést kíván időben, energiában, de akár anyagiakban is, a paciensek egy része elkerüli, hogy idő előtt kilépjen a terápiából, hosszabb távon képes azt fenntartani.

A fiatalok számára sokkal természetesebb közeg, akár könnyebben meg is nyílnak. Képeket, videókat, szövegeket továbbítanak online, mely további információkkal szolgálhat róluk, a problémájukról.

Terapeutaként mindezeket a különbségeket fontos tudatosítanunk, miközben a terápiás teret felváltjuk az előttünk lévő monitorra. Közben arra is gondolhatunk, milyen jó, hogy legalább ez a lehetőség megmaradt számunkra.

Olvasson tovább!

Dr. Pálvölgyi RitaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

Módosítva: 2020.05.07 09:36, Megjelenés: 2020.05.07 09:36

CIKKAJÁNLÓ

 Allergiás?

Allergiás?

Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

Allergiás?

Allergiás?

A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.

Tehet a hüvelygomba ellen

Tehet a hüvelygomba ellen

A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.

Amikor a lélek betegíti meg a férfiak...

A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak...

Megfertőződtem, kórházba kerülök, vagy...

A koronavírus-világjárvány közel három hónapjában a kormány által meghozott óvintézkedések, jogszabályok, a kijárási korlátozás, a szigorú védelem,...

A személyiségzavarban szenvedők jellemzői...

A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának,...

Másokkal edzeni, anélkül hogy ott lennének...

Már régen vége van azoknak az időknek, amikor az interneten csak tunya emberek lógtak. Sok sportoló és fitneszrajongó számára a világháló egy virtuális...

A nárcisztikus személyiségzavar tünetei...

Egyetemista vagyok, régebben jártam pszichológushoz és ráébredtem, hogy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedek. Mit tehetek, hogyan gyógyulhatok? -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.