Transzveszticizmus, transzszexualizmus

szerző: Kazimir Ágnes, pszichológus - WEBBeteg
frissítve:

A transzvesztitának a másik nem ruházatának viselése okoz örömöt, míg a transzszexuális személy ellentétes neműnek érzi magát. A transzveszticizmus enyhébb, játékos formáiban nem tekinthető perverziónak, sőt meglepően gyakori is.

Legenyhébb formája, amely játékosságánál és gyakoriságánál fogva sem tekinthető betegségnek, ha pl. valaki álarcosbálon nőnek vagy férfinek öltözik és ebben a szerepében jól érzi magát. Nem perverzió az sem, ha egy szeretett személy ruháját szívesen felvesszük, azzal vagy abban alszunk vagy azt viseljük. Ennek örömszerző funkciója, hogy azt az érzést keltheti, mintha a szeretett személy ott lenne, mintha a közelükben tudhatnák.

A téma cikkei

7/1 A fetisizmus
7/2 A homoszexualitás
7/3 Erotománia, hiperszexualitás, vagy nimfománia
7/4 Kukkolás: mikortól perverzió?
7/5 Mi mozgatja a szado-mazochistákat?
7/6 Pedofília és gyermekbántalmazás
7/7 Transzveszticizmus - transzszexualizmus

Enyhébb formában, de transzveszticizmus az is, ha valaki a felső ruházata alatt ellentétes neműekre jellemző fehérneműt visel. Annak számít, ha egy férfi otthonában, rejtőzködve, vagyis titokban női ruhákat visel, azokat próbálgatja, abban nézegeti magát.

A következő lépés, ha mindezeket nyilvánosan is felvállalja, utcára, szórakozóhelyekre jár női öltözékében. Ez a fajta szexuális viselkedés nőknél alig fordul elő. A transzvesztitáknak csak minimális százaléka homoszexuális, általában heteroszexuális nemi irányultságúak.

Általában szigorú, határozott, gyakran katonás, uralkodói attitűddel bírnak, példás házaséletet élnek, akiről el se képzelné senki, hogy otthona rejtekében, öltönyét levéve, női ruhákba bújik.

A szerepcsere már gyermekkorban kezdődhet

Ez a szexuális viselkedés a gyermekkorban természetes autoerotikára, vagyis a saját testre szorítkozó narcisztikusan erotikus érdeklődésre vezethető vissza.

Ez a perverzió a nemi szerepcserén alapszik, amely gyakran társul szexuális fantáziálással is, melyben a személy férfival közösül, teherbe esik, vagy az ellentétes nemre jellemző helyzetekbe kerül. Ez nem azt jelenti, hogy homoszexuális, hanem, hogy ezekkel a fantáziákkal is biztosítja önmaga számára a nemi átváltozás örömét.

A transzszexualizmus

A nemi identitásnak olyan zavara, amelyben a személy ellentétes neműnek hiszi magát, vagyis annak ellenére, hogy fiúnak születik, lánynak, illetve ha lánynak születve fiúnak hiszi magát. Kisgyermekként nem a nemi szerepüknek megfelelő érdeklődést mutatják, a lányok nem babáznak, a fiúk pl. nem autóznak. Igen gyakran az anya nevelési módja is aktívan részt vesz ennek kialakításában.

Ha kislányt szeretett volna, de fia született, akkor hajlamos a megszületett fiút lányként nevelni, és annak megfelelően öltöztetni, és fordítva. Ennek a szituációnak és kóros nemi identitásfejlődésnek gyakori következménye lehet a transzszexuális fejlődészavar, amelyhez gyakran egész sor pszichés probléma is társulhat.

WEBBeteg - szexuális élet

Amikor a genetika közbeszól

Emellett vannak olyan genetikai tényezők és rendellenességek is, amelyek valóban szükségessé tehetik, hogy hosszas műtéti beavatkozásokkal megváltoztassák az illető nemi jellegét, hiszen a személy tényleg nem azonos azzal a másodlagos nemi jelleggel és tulajdonságokkal, amivel rendelkezik. Ezek eldöntéséhez több és ismételt szakorvosi, pszichiátriai és részletes pszichológiai személyiségvizsgálat is szükséges.

Napjainkban egyre nagyobb nyilvánosságot kap a szexualitás, ezen belül a perverz szexualitás minden formája. Ezzel párhuzamosan a pszichológiai rendeléseken egyre több a szexuális zavarokkal küzdő, felvilágosulatlan, prüdériára nevelt, előítéletekkel küzdő, kielégületlen, szorongó páciens, telve pszichoszomatikus tünetekkel, elfojtott indulatokkal.

Tovább Pedofília és gyermekbántalmazás

Kazimir Ágnes, pszichológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Kazimir Ágnes, pszichológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Semmelweis Egyetem - Juhász Balázs, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.