Kezelhetetlen a gyermekem - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Harmadik gyermekem minősíthetetlenül viselkedik, ha velem van. Ordít, nem fogad szót, össze-vissza rohangál. A szülés után korán vissza kellett mennem dolgozni, így a kicsire többnyire dadus vigyáz. Már ott tartok, hogy gyomorgörcsöm van, ha ki kell mennem vele az utcára. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Odafigyelés és türelem

A gyerekek ebben a korban nagyon igénylik a szülői gondoskodást. Az anya központi szerepet tölt be a gyermek életében, de ha nem érzi a jelenlétét és a törődését, gyakran lehetetlen viselkedésével igyekszik magára irányítani a figyelmét.

Csak az orvosolhatja a problémát, ha a kicsi megkapja, amire vágyik, vagyis az anyai gondoskodást. Minden nap legalább egy órát csak a kisgyerekre kell szánni, amit azzal töltenek, amit ő szeretne. Tehát nem a bevásárlással, a tévé előtt vagy telefonálással, hanem játékkal, meséléssel, mondókázással, beszélgetéssel vagy sétával. Nagyon fontos a testi kontaktus is. Az anya gyakran vegye ölbe a kicsit, birkózzanak, lovacskázzanak vagy táncoljanak. A hangsúly azon van, hogy az anya kizárólag a gyerekre figyeljen.

Munka és másik két gyermek mellett természetesen nehezen kivitelezhető a napi egy óra kizárólagos együttlét, de a minőségi időtöltés meghozza a kívánt eredményt. Már néhány alkalom után kiegyensúlyozottabb lesz a kicsi, és így a közös program mindkettőjük számára örömet fog okozni.

Az izgágaság és a túlzott mozgékonyság ugyanakkor a gyermek személyiségéből is fakadhat, vagyis nem áll mögötte pszichés probléma. Az izgalmas szituációk lereagálása egyes gyerekekből szintén kiválthatja a nehezen kezelhetőséget. Ilyenkor nincs oka az anyukának a szégyenkezésre.

Ha ezek ellenére mégis aggódik a gyermek fejlődéséért, három éves kora körül gyermekpszichiátriai ellenőrzésen vehetnek részt.

(WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, általános orvos, pszichiáter szakorvos-jelölt)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.