Autizmus: már a szülőknél kezdődik?

Független Hírügynökség
megjelent:

Az autista gyerekek szülei kétszer olyan gyakran szenvednek mentális problémáktól, mint a nem autistáké - állapította meg a Pediatrics című folyóiratban hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány, amely segíthet kideríteni, milyen tényezők játszhatnak közre az autizmus kialakulásánál.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói svédországi adatokat tanulmányoztak: 1237 olyan kisgyerek kartonjait nézték át, akiknél tíz éves koruk előtt diagnosztizálták az autizmust. Az eredményeket összevetették 30 ezer azonos nemű kontrollszeméllyel, akik ugyanabban az évben születtek.

Autizmus

Az autizmus ún. pervazív, átható fejlődési zavar. Ez azt jelenti, hogy a károsodás az élet minden területét érinti. Elsősorban az idegrendszer azon funkciói károsodnak, melyek a kommunikációért, társas kapcsolatokért felelősek. Bővebben az autizmusról

Arra jutottak, hogy azoknak a szülőknek, akik skizofréniában szenvednek, kétszer akkor az esélyük arra, hogy leszármazottjuk autista lesz. Ugyancsak megállapították, hogy az autista gyermekeknél anyai ágon nagyobb arányban fordul elő depresszió vagy személyiségzavar. Az érintett apákra ez ugyanakkor nem igaz.

A kutatás vezetője szerint az eredmény fölhívja a figyelmet a genetikai és a környezeti tényezőkre, amelyek ennél a megbetegedésnél általában nem kerülnek fókuszba. Az autizmus az elmúlt húsz évben növekedett a fejlett országokban élők körében. A betegségben szenvedő gyerekek kommunikációs és kapcsolatteremtő képessége az átlag alatt marad.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.