Iatrophobia: Rettegés az orvostól

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Félek az orvosi vizsgálatoktól, eltolom az orvos kezét, nem akarom, hogy hozzám érjenek. Hogyan küzdhetném le ezt a félelmet? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Relaxáció a vizsgálat előtt

Ha a páciensből már a rendelő gondolata is félelmet vált ki, nem akar elmenni az orvoshoz, és tiltakozik a legegyszerűbb vizsgálat ellen is, az illető állapotát iatrophobiának nevezik. A szorongásos tünetek kezelésére a kognitív pszichoterápia a legalkalmasabb, de ha erre nincs mód, néhány egyszerű módszer is segíthet.

A betegnek érdemes ugyanazt a háziorvost, ugyanazt a nőgyógyászt és kezelő orvost felkeresnie. A vizsgálatok elvégzése előtt tanácsos megismerni az orvos személyét és a rendelőjét. Az ismerős közeg oldja a feszültséget, és lehetővé teszi a vizsgálat elvégzését.

Mielőtt a páciens elindul az orvoshoz, már otthon is érdemes ellazulnia. Tudatosítania kell magában, hogy az orvos azért ér hozzá, hogy segítsen neki, és megszüntesse a panaszait. Ha a rendelőre, a vizsgálatra vagy a vizsgálatot végző személyre gondol, csak pozitív jelzőket szabad hozzájuk csatolnia. Kényelmes, relaxált állapotban ajánlott minden részletre kiterjedően elképzelni, ahogy elindul az orvoshoz, belép a váróba, majd a vizsgáló helyiségbe. Az orvos előzetes tájékoztatása alapján meg kell próbálnia elképzelnie a zajokat, a szagokat, a színeket és a formákat. Ebben a nyugodt állapotban könnyebb megtenni az első lépéseket

(WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.