Az anorexia nervosa tünetei

szerző: Ujfalussy Dorottya Júlia
megjelent:

Az anorexia nervosa nem új keletű probléma, a testképzavaros megbetegedések „legöregebbike”. Főként a 18 év alatti lányok betegsége, akik a tetszeni akarás és a divat követelményei miatt kezdenek szélsőséges diétákba.

Az anorexiában szenvedők egészen szélsőséges módon megvonnak maguktól minden táplálékot, annak érdekében, hogy testsúlyukat egy nagyon alacsony, egészségükre kifejezetten ártalmas értéken tartsák.

Az állandó éhezés hatására hamar jelentkeznek náluk a tápanyaghiányos állapotok különböző tünetei. Fogaik romlanak, bőrük kiszárad, körmeik töredezni kezdenek, emésztőszervrendszerük súlyosan károsodik. Hajuk hullani kezd, ám testük addig szőrtelen területein puha, pihés szőrzet jelenik meg.

Végső stádiumban csontritkulás, az idegrendszer hibás működése, az idegszövet sorvadása, illetve nőknél a menstruáció teljes elmaradása következik be.

Ezek a betegek akkor is kövérnek érzik magukat és tovább kívánnak fogyni, amikor már csont soványak. Ha esznek, azonnal kövérnek, és csúnyának látják magukat. Hihetetlen lelkiismeret furdalás gyötri őket ilyenkor, mivel megszegték saját szabályaikat. Mások testalkatát teljesen helyesen képesek megítélni, ám saját testükkel kapcsolatban nem képesek reális képet alkotni.

Önmagukat jó pár kilóval nehezebbnek, centiméterekkel szélesebbnek látják, mint amilyenek valójában. Ez a torzult testkép-látás okozza azt, hogy a beteg mindig, a külvilág véleménye ellenére is, fogyni kíván.

Anorexia nervosa: Főként fiatal lányok betegsége

Az anorexia nervosa főként a 18 év alatti lányok betegsége, akik a tetszeni akarás és a divat követelményei miatt kezdenek szélsőséges diétákba. Számukra a szépség válik a legfontosabb értékké és ezért mindenre hajlandóak.

Az anorexiás az éhezés minden tünetét mutatja, és állandóan az ételek körül forognak a gondolatai. Ételekről olvasnak, recepteket keresnek, főznek és figyelik mások étkezését. Nagyobb mennyiségű cukormentes édességet fogyasztanak, cukormentes rágógumit rágnak, és ásványvizet isznak.

A táplálkozás magatartási zavarai

A testsúlyproblémák alapja, hogy genetikailag a tápanyagok raktározására vagyunk kódolva, hiszen az emberiség fennállása óta alapvetően nélkülözésnek, éhezésnek volt kitéve. A jelenkor emberének azonban már az jelent kihívást, hogy hogyan tud ellenállni az ezerféle kísértésnek és bőségnek. Ez a konfliktus sokaknál pszichés táplálkozási rendellenességhez vezet.

(Ujfalussy Dorottya Júlia - ELTE Biológiai Intézet, Etológia Tanszék)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.