Sikeres Movember - A prosztata került a figyelem középpontjába

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

2015-ben is bajusznövesztéssel hívta fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a gyűjtéssel egybekötött nemzetközi Movember-mozgalom, amelynek keretében PSA-szűrést szerveztek több hazai helyszínen, ezen több mint 3000 férfi jelent meg novemberben.

Sajtótájékoztatón ismertették a Movember elnevezésű novemberi program eredményeit, illetve felhívták a figyelmet a korai diagnosztika fontosságára. Magyarországon a prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb daganatos halálok. Évente mintegy 4000 új esetet regisztrálnak, mintegy 1400-1600-an veszítik életüket a betegség miatt, pedig az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható – hangsúlyozta Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga megválasztott elnöke.

Dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa előadásában kitért arra, hogy a prosztatarák az egyik leggyakoribb daganat, elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves kor felett bárki érintett lehet, különösen, ha korábban volt a családban ilyen betegség.

Honti Dániel, a Movember Hungary főszervezője elmondta: ebben a hónapban több mint 3000 férfi jelent meg prosztataszűrésen, és kiderült, hogy 292 esetben magas volt a PSA-szint.

Szacsvay László színművész, a Prosztata Rákgyógyulás Nagykövete videoüzenetben hangsúlyozta a prevenciót. Ő is érintett volt hat évvel ezelőtt, és hálás annak, hogy időben felfedezték nála a daganatot. Ma már bátran ösztönzi arra férfitársait, hogy ne féljenek a szűréstől, amely egy PSA-mérésből áll, vérvétel formájában.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője nemrég elment egy átfogó menedzserszűrésre, amelynek része volt a PSA-mérés is. Megkönnyebbülve mondta, hogy nincs panasza.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.