A prosztata megnagyobbodása - Gyakran ismételt kérdések

Dr. Földi Ildikó
szerző: Dr. Földi Ildikó - WEBBeteg
frissítve:

Az életkor előrehaladtával a prosztata nagyobbodása természetes folyamat, ám előrehaladottabb állapotban szövődményeket is okozhat. A statisztikák szerint a 40 éves korosztály mintegy 20 százalékánál, míg a 80 év felettiek 90 százalékánál merül fel a prosztatanagyobbodás problémája. Mit kell tudni róla? Melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések?

Milyen szerv a prosztata, és miért nagyobbodik meg?

A prosztata a férfiak kismedencéjében a húgyhólyag és a végbél között elhelyezkedő, gesztenye nagyságú mirigyes szerv, az általa termelt váladék az ondó fontos összetevője. Áthalad rajta az ondóvezeték és a húgycső, megnagyobbodása esetén ezért főképp vizeletürítéssel és a nemi élettel kapcsolatos panaszokat okoz. Jóindulatú megnagyobbodása – benignus prosztata hiperplázia (rövidítése BPH) - 30 éves kor után már szövettanilag kimutatható, 60 év felett a férfiak 50 százalékát, 80 év felett pedig 80-90 százalékát érinti. Kialakulásában fontos szerepe van a férfi nemi hormonok hatásának, de felmerül a dohányzás, alkoholfogyasztás szerepe is. A betegség jóindulatú, az életet nem veszélyezteti, de az okozott panaszok kellemetlenek és az életminőséget rontják.

Milyen panaszok utalhatnak prosztatamegnagyobbodásra?

Főképp vizeletürítéssel és -tartással kapcsolatos zavarok jelentkeznek:

  • gyakori vizeletürítés, hirtelen jelentkező, nehezen visszatartható vizelési inger
  • nehezen induló, vékony sugarú vagy akadozó vizelés
  • gyakori éjszakai vizelés
  • vizeletcsepegés, -elfolyás
  • szexuális zavarok: pl. korai magömlés

A megnagyobbodás mértékével a panaszok nem mindig arányosak. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a panaszok más húgyúti betegségekben is előfordulhatnak, ezért orvosi vizsgálat szükséges az egyéb okok kizárására (pl.: prosztatarák, húgyhólyag betegségei, a vizeletürítés idegrendszeri szabályozásának károsodása).

Gyakoriság
A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.
A második leggyakoribb daganat

Milyen vizsgálatokra számíthat prosztatabetegség gyanúja esetén?

A fenti panaszok jelentkezésekor ajánlatos urológus szakorvost felkeresni. Fontos a panaszok részletes kikérdezése, melyet vizeletvizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, vérvétel követ. Az orvos az úgynevezett rektális vizsgálat (végbélen keresztüli betapintás) során a prosztata méretét, érzékenységét, tömöttségét vizsgálja. Szükség lehet még vizelet áramlásmérésre (uroflowmetria) és végbélen keresztüli ultrahang vizsgálatra is.

Milyen kezelési lehetőségek vannak jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén?

Kezelés nélkül általában lassú romlás észlelhető, de esetenként stagnál vagy spontán javul az állapot. Enyhe panaszok esetén elegendő életmódváltás (pl. kávé, tea, alkohol kerülése), gyógynövénykivonatokat tartalmazó fitoterápiás szerek alkalmazása. Amennyiben a panaszok fokozódnak, gyógyszeres kezelés válik szükségessé. Ennek elégtelensége vagy súlyos vizeletürítési zavar, illetve vizeletelakadás esetén műtéti beavatkozásra kerül sor, mely lehet húgycsövön keresztüli prosztatakisebbítés (TURP) vagy hasi műtét.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Földi Ildikó

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.